Parkos
user
Toggle Navigation
När ska jag anlända till flygplatsen: planera rätt
6 Lästid

När ska jag anlända till flygplatsen: planera rätt

För din nästa resa, vare sig det är med familjen eller i affärer, är det alltid viktigt att planera resan noggrant. Det finns inget stressigare sätt att starta semestern på än att vara orolig för att missa flyget. Men vad bör du tänka på vid ankomsten och vad kan påverka din planering? Här får du all viktig information för en avkopplande start på din nästa resa.

Dessa faktorer kan fördröja din ankomst

För att din semester inte ska bli en mardröm redan innan den börjat är det viktigt att planera ankomsten i förväg och noggrant. Olika faktorer kan påverka din tidsplanering.

Transportmedel till flygplatsen

Beroende på hur du tar dig till flygplatsen i Stockholm eller Göteborg, planera tillräckligt med tid. Kollektivtrafik som buss och tåg kan alltid drabbas av förseningar eller störningar. Särskilt vid byten kan det vara lätt att missa anslutningar. Även vid resa med egen bil kan trafikstockningar och vägarbeten orsaka förseningar. Informera dig i förväg om rutten och överväg att ta en alternativ väg om det behövs.

Resdagen

Beroende på när du flyger kan antalet resenärer vara högre. Särskilt i början av semestern, på sommaren eller under långhelger kan du räkna med fulla vägar och tåg. Planera detta i din reseplanering eftersom det också påverkar väntetiden vid säkerhetskontrollen. Fredagar och söndagar är särskilt upptagna dagar. Om du har möjlighet, välj en dag mitt i veckan för att undvika långa köer vid incheckningsdiskarna och säkerhetskontrollerna. Om du inte bara reser med handbagage måste du också räkna med extra väntetid vid bagageinlämningen.

Letande efter parkeringsplats

Om du har valt att resa med bil kan letandet efter en billig parkeringsplats på ankomstdagen vara påfrestande. Billigare alternativ är ofta inte direkt vid terminalbyggnaden, och de bekväma parkeringsplatserna i närheten är ofta fullbokade och dyra under högsäsong. Boka därför enkelt online i förväg för att kunna köra direkt till din reserverade parkeringsplats på ankomstdagen. Detta sparar dig inte bara nerver utan också pengar.

Vill du ha det ännu bekvämare kan du välja valet-parkering. Då kör du direkt till terminalen och överlämnar bilen till en ansvarig medarbetare som parkerar den åt dig. Men även med shuttle-parkering kan du resa bekvämt och kostnadseffektivt eftersom du efter parkeringen av ditt fordon stiger ombord på en shuttlebuss som tar dig direkt till terminalen.

Flygplatsen

Den tid som behövs mellan ankomst och avresa påverkas också av din avgångsort. Om du flyger från Arlanda, Landvetter eller någon annan flygplats kan det vara en skillnad beroende på flygplatsens storlek. Stora nav som Arlanda kan kräva transport med shuttlebussar medan man på mindre flygplatser som Bromma enkelt kan gå. Passagerarantalet och tiden vid bagageinlämning och säkerhetskontroller är generellt kortare på mindre flygplatser.

Hur mycket tid behöver jag planera för min ankomst?

Hur mycket tid behöver jag planera för min ankomst?

Om du tar hänsyn till dessa faktorer i din reseplanering kan du starta din semester utan stress. Men hur mycket tid bör du planera i förväg? Flygbolag rekommenderar generellt att vara på flygplatsen 2 timmar innan avgång för resor inom Sverige och Europa. Vid längre interkontinentala flygningar kan upp till 4 timmar rekommenderas av flygbolagen. Det är viktigt att följa dessa anvisningar eftersom en för sen ankomst till flygplatsen kan göra alla reklamationer ogiltiga om du missar ditt flyg.

Viktigt är att du före avresan överväger vissa punkter som vilken typ av resa du gör och letandet efter en parkeringsplats. Flygplatsens storlek och den valda resedagen påverkar väntetiderna på flygplatsen. Har du bagage att checka in måste du planera extra tid, och om du reser till destinationer med passkontroll måste du eventuellt också planera för extra tid. Speciellt i början av semestertider eller på huvudresedagar är det klokt att lägga till ytterligare 30 minuter.

Tips för en avslappnad ankomst

För att göra ankomsten helt stressfri, förbered dig väl. Informera dig om din resväg och eventuella hinder. I okända städer finns risken att du kör vilse. Använd vår reseplanerare eller en GPS.

Boka en parkeringsplats i förväg för att undvika letandet på ankomstdagen. Detta sparar både nerver och pengar. Det kan också vara till hjälp att i förväg informera sig om sin terminal och vägarna på flygplatsen.