Tips för resenärer med handikapp eller rörelsehinder
De flesta flygplatser i Sverige erbjuder parkering för resenärer med handikapp eller som har någon form av rörelsehinder. För att vara säker på vad som gäller har vi tagit upp vanliga frågor och ger dig tips på vad du ska tänka på. Du får även tips om hur du praktiskt går tillväga om du behöver något speciellt tillstånd och liknande.
Vad gäller för handikapparkering?
Så snart det gäller att parkera på en parkeringsplats med rullstolsskylt måste du ha ett parkeringstillstånd som gäller för rörelsehindrade. Det ska alltid vara placerat väl synligt i bilens främre del och ska vara fullt läsbart från utsidan av bilen. Observera att du inte har rätt att parkera på andra platser som är avsedda för vissa ändamål även om du är handikappad. Det gäller även platser för vissa fordonsslag. Giltighetstiden är begränsad och gäller maximalt i fem år.
Ett parkeringstillstånd kan utfärdas både till dig som är rörelsehindrad och till en annan förare om du behöver någon regelbundet som kör bilen åt dig. Vad som gäller för att få ett parkeringstillstånd utfärdat är att ditt funktionshinder är varaktigt och att du har svårt att förflytta dig på egen hand. På Transportstyrelsens hemsida står det mer om hur de bedömer för att kunna utfärda detta parkeringstillstånd.
Så här ansöker du
Det är de enskilda kommunerna som prövar ansökan och utfärdar parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ansökan om ett parkeringstillstånd för en rörelsehindrad ska lämnas in till den kommun där sökanden är folkbokförd. Om sökanden däremot inte är folkbokförd i Sverige, ska ansökan ske där han eller hon bor istället. Ansökan för att pröva ärendet är avgiftsfritt.
Hur skaffar jag handikapparkeringstillstånd?
När det gäller parkering för rörelsehindrade (PRM) så måste du ansöka om ett handikapparkeringstillstånd. Det gör du genom din kommun som prövar din ansökan och det är helt gratis att ansöka om ett handikapparkeringstillstånd.
Vad kostar handikapparkering?
Observera att handikapparkering inte är kostnadsfritt även om du har ett parkeringstillstånd. Vad kostnaden är kan skilja sig åt lite grann. Det som styr kostnaderna är om parkeringen ligger i anslutning till flygplatsen, om den är bevakad samt om parkeringen är under tak. Om vi ser till två av de största flygplatserna i Sverige, Arlanda och Landvetter, kan Arlanda hålla lägre priser eftersom de både har fler parkeringsföretag och att dessa inte ligger i direkt anslutning till flygplatsen.
Kostnad för handikapparkering på Arlanda
På Arlanda flygplats är inte parkeringsplatserna belägna på själva flygplatsen, vilket innebär att priserna kan hållas något lägre. Arlanda erbjuder fem stycke parkeringar och där den billigaste parkeringen kostar 30 kronor per dygn.
Kostnad för handikapparkering på Landvetter
Flygplatsen har två olika parkeringsföretag som du kan läsa mer om här på vår hemsida. Det billigaste alternativet är från 38 kronor per dag men vad som styr priset är hur lång tid du ska parkera. Parkering på Landvetter är smidigt eftersom de ligger nära terminalerna och det är oftast kort gångavstånd.
Är shuttles handikappanpassade?
En skyttelfordon är oftast rullstolsanpassad precis som vanliga bussar. Det vill säga att det finns plats för en rullstol och att det finns ramper för att en rullstol ska kunna tas ombord. Alternativt att det går att sänka fordonet till lämplig höjd. Däremot finns det sällan en specifik rullstolsbil att tillgå. Du bör dock alltid kontakta flygplatsen och fråga för att vara säker. Annars kan det vara bättre att anlita valet-service.
Vad händer om det inte finns handikapparkering?
De parkeringsföretag som du hittar på vår sida erbjuder någon form av service för handikapparkering. Även om det inte finns specifika parkeringsplatser så löser parkeringsföretagen det på ett smidigt sätt. Bland annat kan det vara genom en valet-service där du kör direkt till terminalen och sedan parkerar en anställd som jobbar inom valet-service bilen åt dig. När du återkommer efter din resa kör de bilen till den anländande terminalen. Observera att du måste boka denna service.
Tips hur du hittar rätt information på vår hemsida
Om du loggar in på vår sida och tittar på de parkeringsföretag som vi erbjuder så ser du om det finns handikappanpassad parkering. Det är inte alla som gör det men då kan de ha andra lösningar. Klicka bara på parkeringsföretagen på vår sida och där kan du se vad de erbjuder.
Du kan även se längst ner när du är inne på respektive parkeringsföretags sida betyg på olika faktorer. Om det erbjuds handikapparkering ser du det under “Plats” och då ska den vara förbockad med en grön symbol. Är det däremot ett svart kryss finns det ingen specifik handikapparkering.