Parkos
user
Toggle Navigation
Ta hand om din bil i de kalla temperaturerna

Innehållsförteckning

7 Lästid

Ta hand om din bil i de kalla temperaturerna

Att ha bil på sommaren och våren är inga större problem. Men att ha en bil under vinterhalvåret i Sverige kan bli mer problematiskt och det finns betydligt fler saker att tänka på för att ta hand om bilen på ett säkert sättet.

För det första är det givetvis viktigt att skydda bilen mot för mycket snö. Att hålla bilen snöfri så gott det går, särskilt om du inte kör dagligen, håller den i bättre körbart skick. Ju färre tillfällen du behöver skyffla och borsta bort snö från biltaket och huven, desto mindre risk att du skadar lacken.

Hur du skyddar din bil från kallt väder är förstås också utifrån dina förutsättningar. Står du parkerad på gatan eller i en parkeringsruta har du mer jobb vintertid än om du har en carport eller ett garage.

Skydda din bil utvändigt från kylan

Ett väderskydd för bilar är ett sätt att skydda din bil utvändigt från kylan. Väderskydd för bil är ett överdrag som är till för skydda bil mot snö, is och regn. Det skyddar inte bara lacken utan du får även mindre is att skrapa från rutan. Är det stora temperaturskillnader där du bor förhindrar skyddet att kondens uppstår. Bra att ha om det är riktigt dåligt bilväder med andra ord.

Hur jag startar jag bilen efter en lång tid i kylan?

Om din bil har stått ute i kylan under en längre tid och ska startas upp finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Det gäller även bilar som bara stått utomhus under natten, då det har varit en riktig kall natt.

Din bil kan ganska snabbt frysa till rejält bara under några timmar om det är många minusgrader. Även sådant som luftfuktighet, nederbörd och vilken vind det är kan göra att bilen snabbare blir ordentligt nedfrusen.

Först och främst är det viktigt att borsta bilen om det kommer snö på taket och i bilen. Enligt lagen måste snön på taket vara borttaget innan du börjar köra, på grund av att snön vid en hastig inbromsning kan glida fram på rutan och hindra sikten.

Nästa steg är att starta bilen, sätta fläkten på fullt och börja skrapa rutorna. Investera i en bra isskrapa som effektivt tar bort isen på rutan. Glöm inte handskar så du får bra grepp och slipper frysa om händerna. Låt sedan bilen tina upp lite lagom. Att låta bilen gå på tomgång för länge ger onödiga utsläpp, så helst inte mer än några minuter. Du kan även koppla in en motorvärmare till bilen för att snabbare få upp motorn i rätt arbetstemperatur.

Hur jag startar jag bilen efter en lång tid i kylan?

Kommer kyla förstöra ett bilbatteri?

En vanlig fråga är om kyla kan förstöra en bils batteri. Både ja och nej. Om batteriet i bilen är i dåligt skick kan kylan absolut försämra batteriet. Är ditt batteri däremot i nyskick ska det inte nämnvärt försämra batteriet. Så har du ett starkt batteri är det bra väder för bil även när det är kallare temperaturer.

Bilen drar mer energi vid kyla

När det är riktigt kallt ute ökar ofta bilens energiförbrukning. Sådant som drar extra energi kan vara exempelvis stolsvärme och värmen på vindrutan. Det i sin tur inverkar förstås på bilens batteri i längden. Har du en äldre bil kan dock fuktigt väder också påverka bilens förmåga att starta. Så regelbunden rekond och service är viktigt att göra även på äldre bilar. Hur du skyddar din bil från kallt väder beror alltså även på just din bils förutsättningar.

Kör hellre längre sträckor än flera korta

När du kör korta sträckor hinner inte batteriet ladda upp sig själv på samma sätt som när du kör längre. Vid långa sträckor laddas batteriet och blir fulladdat, medan vid korta körningar blir det svårt att komma upp i full laddning. En detalj kring hur du skyddar bilen i kallt väder är alltså definitivt hur du kör bilen till vardags.

Kan jag lämna bilen ute i kylan under en längre tid?

Om du exempelvis ska ut och resa är det vanligt att lämna bilen på en parkering vid flygplatsen. Under vinterhalvåret är det även där viktigt att tänka på att välja en parkering med förutsättningar som är bra för din bil.

Kan jag lämna bilen ute i kylan under en längre tid?

Exempelvis har flygplatserna Landvetter, Arlanda och Malmö bra smidiga parkeringar för bilar. Du kan på bland annat Parkos hemsida jämföra parkeringsföretag som är verksamma på flygplatserna. Det är ett sätt att hitta bästa pris och den parkering du önskar.

Med Parkos kan du söka på parametrar som är viktiga om din bil exempelvis inte är en väderbeständig bil som inte klarar kyla så bra. Oavsett om du har krav på att få parkera inomhus, utomhus eller för lägst pris kommer du att hitta något som passar dig.