Parkos
user
Toggle Navigation
Hur tidigt ska man vara på Arlanda flygplats?
7 Lästid

Hur tidigt ska man vara på Arlanda flygplats?

Stockholm Arlanda flygplats är Sveriges största flygplats och en viktig knutpunkt för både inrikes- och utrikesflyg. För att undvika stress och få en smidig start på resan är det viktigt att veta hur tidigt du bör vara på plats på Arlanda. Denna guide ger dig all information du behöver för att planera din ankomst i god tid, särskilt om du behöver parkera vid flygplatsen.

Allmän rekommendation: Hur tidigt bör du anlända?

Den generella rekommendationen för resor inom Europa är att anlända till Arlanda 2 till 2,5 timmar innan din flygavgång. För långdistansflyg utanför Europa rekommenderas att du är på flygplatsen minst 3 till 3,5 timmar i förväg. Detta ger dig tillräckligt med tid för incheckning, säkerhetskontroll och att nå din gate i lugn och ro.

Om du redan har genomfört din online-incheckning och bara reser med handbagage kan du spara tid genom att gå direkt till säkerhetskontrollen. För att få mer information om väntetider och folkmassor på flygplatsen kan du besöka Swedavias hemsida.

Faktorer som påverkar din ankomsttid

Det finns flera faktorer som kan påverka hur tidigt du bör vara på Arlanda. Här är några saker att ta hänsyn till:

1. Tid på dagen

Flygplatsens aktivitet varierar beroende på tidpunkten på dagen. Morgonflyg mellan 6:00 och 9:00 är ofta de mest hektiska, vilket kan leda till längre köer vid incheckning och säkerhetskontroller. Om du har en morgonflygning rekommenderas att du anländer 30 minuter tidigare för att undvika förseningar.

2. Incheckningsprocessen

Om du redan har checkat in online och bara reser med handbagage kan du gå direkt till säkerhetskontrollen. Om du däremot behöver checka in bagage bör du räkna med extra tid då köerna vid incheckningsdiskarna kan vara längre, särskilt under högsäsong eller semestertider.

På Arlanda finns även självbetjäningsautomater som kan påskynda din incheckning, men dessa kan också vara belastade vid högtrafikperioder. För mer information, se Swedavia.

3. Säkerhetskontroll

Väntetiderna vid säkerhetskontrollen kan variera beroende på tidpunkt och säsong. Under högtrafikperioder som semestertider eller långhelger kan köerna vara längre, vilket innebär att du bör anlända i god tid. Du kan kontrollera aktuella väntetider på flygplatsens hemsida, här.

För resenärer som vill spara tid erbjuder Arlanda även en Fast Track-tjänst, som gör att du snabbare kan passera säkerhetskontrollen. Detta kan vara särskilt användbart under perioder med hög trafik.

Parkering på Stockholm Arlanda flygplats

Arlanda flygplats erbjuder flera parkeringsalternativ, från långtidsparkering till korttidsparkering. Att boka parkering i förväg kan spara tid och minska stressen med att hitta en plats när du väl anländer till flygplatsen.

1. Långtidsparkering

För resenärer som planerar att parkera bilen under flera dagar är långtidsparkeringen ett bra alternativ. Den ligger en bit från terminalerna och kräver transport med gratis transferbuss, som kör regelbundet. Räkna med att lägga till 20 till 30 minuter för transfern till terminalen.

2. Korttidsparkering

Om du bara ska släppa av eller hämta någon är korttidsparkeringen ett mer praktiskt alternativ, då den ligger nära terminalerna och minskar gångtiden till avgångshallen.

För att få mer information om parkeringsalternativ och aktuell tillgänglighet kan du besöka Swedavias hemsida.

Användning av externa parkeringstjänster

För budgetmedvetna resenärer kan parkering utanför flygplatsen vara ett billigare alternativ. Dessa parkeringsanläggningar erbjuder ofta shuttlebussar till terminalerna, men det är viktigt att planera för 30 till 45 minuter extra för transfer och parkering.

Tjänster som Parkos gör det möjligt att jämföra olika parkeringsalternativ och boka i förväg för en smidigare start på resan.

Resa till Arlanda med kollektivtrafik

Stockholm Arlanda är också väl ansluten med kollektivtrafik. Det snabbaste alternativet från Stockholm är Arlanda Express-tåget, som tar dig från centrala Stockholm till flygplatsen på bara 18 minuter. Det finns även pendeltåg och flera busslinjer som erbjuder smidiga förbindelser till och från Arlanda.

För mer information om hur du tar dig till flygplatsen med kollektivtrafik, besök Swedavias reseguide.

Sista tips för en stressfri resa

  • Kontrollera din flygstatus: Se till att kontrollera statusen för ditt flyg innan du åker till flygplatsen. Detta kan göras via flygbolagets hemsida eller Swedavias hemsida.
  • Boka din parkering i förväg: Att boka din parkering online i förväg kan spara både tid och pengar, och du slipper oroa dig för att inte hitta en plats.
  • Förbered dig för säkerhetskontrollen: Var noga med att följa reglerna för vätskor och förbjudna föremål för att undvika förseningar vid säkerhetskontrollen.
  • Håll koll på väntetider: Kontrollera de aktuella väntetiderna för säkerhetskontroller och parkeringstillgänglighet via Swedavias hemsida.

Slutsats

Att anlända till Stockholm Arlanda flygplats i god tid är avgörande för en smidig start på din resa. För resor inom Europa rekommenderas det att du är på flygplatsen 2 till 2,5 timmar före avresa, medan för långdistansflyg utanför Europa bör du vara där 3 till 3,5 timmar i förväg. Genom att ta hänsyn till parkeringsmöjligheter, säkerhetskontroller och transporttider kan du säkerställa att du har tillräckligt med tid för att hinna till ditt flyg utan stress.