Parkos
user
Toggle Navigation
Måsten för handbagaget: Packa lätt och smidigt
6 Lästid

Måsten för handbagaget: Packa lätt och smidigt

Att resa är spännande men kan också vara stressigt, särskilt när det gäller att packa. För att göra din nästa resa så avslappnad som möjligt har vi sammanställt våra bästa tips för att packa handbagaget. På så sätt börjar varje resa smidigt, oavsett om du reser från regionala flygplatser som Göteborg eller Arlanda.

Packa smart Oavsett om det är en lång resa med mellanlandning eller en tre timmars flygning inom Europa, kan ett välpackat handbagage göra flygresan betydligt trevligare. Det spelar inte bara roll under själva flygningen, utan också om ditt incheckade bagage oväntat inte skulle komma fram.

Viktiga tips för smart packning

Små packpåsar kan hjälpa dig att snabbt hitta allt i ryggsäcken och packa mer effektivt. De viktigaste sakerna du behöver under flygresan bör vara lättåtkomliga. Packa alltså resedokument, snacks och elektroniska prylar som hörlurar överst.

Eftersom varje flygbolag numera har olika regler för vikt och mått för handbagage, se till att du är informerad om dessa innan avresa. Inget är mer stressande än att behöva packa om vid gaten. Även reglerna för förbjudna föremål och vätskor är viktiga att följa. Packa därför inga vassa föremål som saxar i ditt handbagage och alla vätskor måste vara i behållare på max 100 ml. Förbered ditt handbagage för säkerhetskontrollen genom att packa alla vätskor i en genomskinlig plastpåse och ha elektroniska enheter lättåtkomliga.

Här hittar du den ultimata guiden till ditt handbagage inför nästa semester: vad får inte saknas och vad bör du tänka på när du packar?

De viktigaste sakerna i handbagaget

Tänk alltid på flygresans längd när du packar ditt handbagage. Om du ska resa länge eller har en mellanlandning, är det klokt att packa ett extra ombyte och ytterligare hygienartiklar. Här får du en översikt över de viktigaste måstena i handbagaget.

Resedokument

Pass och ID-kort är de viktigaste dokumenten för din resa. Förvara dessa säkert och nära till hands. Ta gärna en bild eller kopia av dem för säkerhets skull och förvara dessa separat. Om du reser med pass, är det bra att även ha med ID-kort för extra identifiering. Ska du hyra bil på resmålet, glöm inte körkortet.

Glöm inte heller dina resehandlingar. Dit hör bland annat boardingpass och eventuella bokningsbekräftelser för parkering vid flygplatsen eller för hotellet på resmålet. Dina flyguppgifter i pappersform kan också vara bra att ha om mobilbatteriet skulle ta slut.

Personliga saker och betalningsmedel

Förutom lite kontanter och ett bankkort är det en bra idé att ha med ett extra kreditkort som du förvarar separat. På så sätt är du förberedd för alla eventualiteter och kan hantera oväntade situationer. Det är oftast billigare att växla pengar på resmålet, då växlingskurserna där oftast är mer fördelaktiga.

Om du tar mediciner, se till att ha tillräckligt i handbagaget. Om ditt incheckade bagage skulle försvinna eller om du drabbas av förseningar, är du ändå väl förberedd. Ett litet första hjälpen-kit med smärtstillande och reserelaterade mediciner samt allergimediciner kan också vara bra att ha.

Underhållning och komfort

Särskilt på långa flygningar är det skönt att ha med en liten filt och en nackkudde. En flygning på över tio timmar kan vara mycket påfrestande och du vill säkert vara utvilad när du anländer till din destination. Brusreducerande hörlurar som är bekväma kan också vara praktiska om du behöver lugn och ro eller vill lyssna på musik.

För långa flygningar kan en bok, tidningar eller din e-boksläsare vara välkommen underhållning. E-boksläsaren är särskilt praktisk för bokälskare som slipper bära med sig flera böcker på semestern.

Elektronik och prylar

Utan en smartphone klarar sig få idag, så glöm inte laddaren. För foton, navigation och underhållning är det den viktigaste prylen för de flesta resenärer. Med en mobil powerbank är du säker på att batteriet inte tar slut under långa flygningar. Tar du dessutom med en laptop eller surfplatta, glöm inte laddarna till dessa. Ett extra skyddsfodral kan skydda dina elektroniska enheter mot skador. Beroende på resmål kan en universaladapter också vara nödvändig.

Hygienartiklar och snacks

Det är inte bara på långa flygningar som det är skönt att ha med olika hygienartiklar. Tänk på tandborste, deodorant, kräm och våtservetter samt desinfektionsmedel i kompakt storlek så är du förberedd på det mesta. För långa flygningar är det bra att ha ett extra ombyte om ditt bagage skulle bli försenat.

En återanvändbar vattenflaska och några snacks håller dig pigg under flygresan. Drick mycket och fyll på flaskan vid mellanlandningar. Torkad frukt, nötter och små snacks som bars är perfekta för detta.