Parkos
user
Toggle Navigation
Packa för vintersemestern: Tips för säkerhet på flygplatsen och i bagaget

Innehållsförteckning

6 Lästid

Packa för vintersemestern: Tips för säkerhet på flygplatsen och i bagaget

Sommaren är över och den kalla årstiden närmar sig. Det innebär också äntligen möjligheten att tillbringa underbara vintersemestrar i bergen. Oavsett om det är en romantisk kortresa till ett mysigt spa-hotell eller en aktiv semester i backen, måste du tänka på mycket när det gäller vinterresor. För utan rätt kläder går det inte. Därför är en bra förberedelse för din vintersemester viktig, oavsett om du flyger från svenska flygplatser som Stockholm-Arlanda eller Göteborg-Landvetter. Här får du de viktigaste tipsen för ditt bagage och för att smidigt passera säkerhetskontrollerna på flygplatsen.

Resans förberedelse

Om ditt nästa äventyr tar dig till kallare platser är det värt att noggrant undersöka de lokala förhållandena i förväg. Planeringen för vinter vandring i krävande terräng skiljer sig säkert från en avkopplande wellnessvistelse på ett bergshotell. Ta reda på väderprognoserna för din resperiod och genomsnittstemperaturerna från föregående år. Hur mycket nederbörd faller det i området, och hur skiljer sig väderförhållandena från dal till bergstopp? Ju mer du vet om de lokala förhållandena, desto mer målinriktat och effektivt kan du förbereda ditt bagage. Se också till att välja högkvalitativ utrustning och kläder så att de inte sviker dig om det blir allvar.

Tips för att packa

Rätt kläder

För en flexibel garderob är det gamla beprövade löklagret ett bra alternativ under den kalla årstiden. Om du har flera tunna lager kan du enkelt anpassa dig till förändrade förhållanden och temperaturer. Det är viktigt att packa en bra värmande bas, som merinoull och termokläder. De hjälper till att behålla kroppsvärmen även när det är kallt ute. Ett isolerande mellanlager kan erbjuda ytterligare skydd. En vatten- och vindtät ytterlager är också oumbärlig i snö och regn.

Genom att packa kläder med kombinerbara färger kan du enkelt skapa mångsidiga outfits. Neutrala färger i klassisk stil kan uppgraderas med färgglada accessoarer. Varmt tillbehör som halsduk, mössa och handskar ger inte bara färg utan också rätt skydd mot kylan. Även dina skor bör vara av hög kvalitet och erbjuda tillräckligt skydd. En bra profil är viktig för bästa fäste, och de bör också vara vattentäta och isolera bra. Spara utrymme i bagaget genom att bära tunga stövlar på flyget.

Rätt tillbehör

För att spara plats rekommenderar vi att du tar med alla toalettartiklar i mindre resestorlekar. Fyll schampo, krämer och allt nödvändigt i små, återanvändbara burkar eller flaskor. Tänk på solkräm, läppbalsam och en bra fuktighetskräm för att skydda dig väl i kallt väder. Packa också med en extra batteri eller laddare för dina elektroniska enheter, eftersom låga temperaturer kan påverka batteriprestanda. Ett skyddsfodral kan sakta ner urladdningen. Liksom på andra resor är en liten reseapotek med plåster och smärtstillande medel användbar, särskilt om du är ute i terrängen.

Tips för att packa

Säkerhetskontrollen på flygplatsen: Våra tips

När det gäller ditt kläder på avresedagen är det bäst att ha på sig ditt tyngsta klädesplagg. Vinterstövlarna och den tjocka vinterjackan tar då ingen plats i bagaget. Se dock till att dina kläder är lätta att ta på och av. Om du måste ta av många lager och komplicerade accessoarer skulle det bara fördröja säkerhetskontrollen.

I ditt handbagage bör du packa alla viktiga resehandlingar som ID-kort, boardingpass och plånbok. Även viktiga mediciner, tandborste och en outfit bör finnas i ditt handbagage om ditt bagage är försenat eller förloras. Se till att förpackningsstorlekarna för vätskor följer reglerna och inte överstiger 100 ml per behållare. Alla behållare måste förvaras i en genomskinlig, förslutbar påse.

Förutom vätskepåsen kan du också förbereda dina elektroniska enheter för borttagning före säkerhetskontrollen. På så sätt undviker du fördröjningar, eftersom enheter som bärbar dator och surfplatta måste placeras utan fodral på bandet för säkerhetskontrollen. Speciella prylar som campingutrustning och skrymmande bagage som snowboards kräver incheckning separat. Det kan också vara nödvändigt att deklarera utvalda objekt separat. Ta reda på detta innan avresa och läs de exakta bestämmelserna för ditt handbagage.

Avslappnad ankomst

Du ser alltså att du med lite förberedelse kan planera din avresa till semestern helt avslappnat. Om du startar din aktivsemester med din egen utrustning är det viktigt att veta flygbolagets exakta regler. För skrymmande bagage kan det också vara värt att resa med ditt eget fordon. Om du inte vill leta efter en parkeringsplats precis innan avresa kan du också planera din ankomst avslappnat med Parkos. Välj helt enkelt rätt alternativ i förväg.