Parkos
user
Toggle Navigation
Top 10 nödvändigheter: Checklista för din semester

Innehållsförteckning

6 Lästid

Top 10 nödvändigheter: Checklista för din semester

Vem ser inte fram emot nästa semester? För att planeringen ska bli stressfri har vi här sammanställt vår ultimata checklista. Från resehandlingar till de viktigaste prylarna finns det en rad saker du absolut inte får glömma. Det är lätt att tappa bort sig när man reser med familjen. Och inget är värre än att stå på Arlanda och inse att passet saknas. Här hittar du vår checklista som sammanfattar allt viktigt för din nästa semester.

Resedokument

Oavsett om det är en interkontinental långdistansflygning eller en semesterresa inom Europa, bör resehandlingarna alltid stå högst upp på din checklista. Förutom passet inkluderar detta även flygbiljetter, bokningsbekräftelse för boendet och eventuellt körkort om du har bokat en hyrbil. Observera att vid resor till länder utanför EU måste identifikationshandlingar ofta vara giltiga i minst 6 månader. Kontrollera därför i god tid att alla resenärers pass är aktuella. Om möjligt, ha dina flyg- och hotellbokningar både elektroniskt och utskrivna.

Betalningsmedel och kontanter

När du reser är det alltid bra att ha både kontanter samt ett debet- och kreditkort med dig. Om du behöver växla pengar är det oftast billigare att göra det i reselandet. På så sätt undviker du högre avgifter och ogynnsamma växelkurser, eftersom svenska banker oftast har begränsade mängder utländska valutor i lager. Ta också med ett kort som möjliggör internationella kontantuttag och betalningar. Informera dig i förväg om vilka avgifter som kan tillkomma.

Medicin

Om du regelbundet tar mediciner, ta med tillräckligt för din resa. Ett litet första hjälpen-kit är alltid bra att ha, särskilt om du reser med hela familjen. Packa plåster, desinfektionsmedel samt grundläggande mediciner som smärtstillande och magmedicin. Kontrollera också om du behöver några speciella vaccinationer för inresa, till exempel mot gula febern. Nödkontakter som din sjukförsäkrings telefonnummer kan också vara bra att ha.

Tekniska prylar

Tekniska enheter som smartphone och surfplatta hör numera till grundutrustningen även på resor. Tänk på att ta med din kamera och e-läsare om du inte vill vara utan dem på semestern. Kontrollera vilka eluttag som används i reselandet och om du behöver en adapter. Självklart ska du också ha med alla laddkablar. Hörlurar är också praktiska, särskilt under flygresan.

Rätt kläder

Beroende på vart du ska resa bör ditt bagage innehålla lämpliga kläder. Väderbeständiga kläder och bekväma skor är särskilt viktiga för aktiva resor. Oavsett om du reser till varma södern eller stannar på norra halvklotet fungerar lager-på-lager-principen överallt. Packa olika tunna lager så att du kan kombinera dem vid alla väder. Det är också bra att ha med ett par bekväma skor och ett par lite finare skor för till exempel ett spontant teaterbesök.

Hygienartiklar

Saker som tandborste, schampo, tvål och deodorant är viktiga detaljer som du bäst bär med dig i handbagaget. Särskilt under långa flygningar är det skönt att ha dessa saker till hands. Ett extra klädombyte i handbagaget är också rekommenderat, då man aldrig vet om bagaget kommer fram för sent. Våtservetter är alltid praktiska på resor, och en mask kan också vara bra att ha.

Övrig utrustning

Praktiska saker som en termosflaska är alltid bra att ha, oavsett om du är på stranden eller i bergen. Andra prylar behövs bara för vissa destinationer. Planerar du en klassisk strandsemester, tänk på att ta med snorkel, flip-flops och strandhandduk. Ska du vandra med familjen är en bekväm dagsryggsäck praktisk, där du kan packa vandringsstavar, GPS och en tunn regnjacka.

Underhållning

Oavsett om du reser med familjen eller ensam, ta med något för underhållning. Musik, böcker eller spel gör långa sträckor och mysiga kvällar mer njutbara. Om du reser med barn, se till att ha med tillräckligt med spel och kortlekar för omväxling. En surfplatta med böcker eller musik kan vara ett platsbesparande alternativ.

Platsbundna saker

Vart du än reser kan det ibland vara svårt att hitta vissa saker på plats. Om du till exempel behöver myggspray eller solskydd, packa detta hemifrån. På soliga resmål är en hatt också ett bra tips.

Övriga dokument

Har du redan bokat äventyr på plats, glöm inte att ta med respektive bekräftelser och biljetter. Oavsett om det är bokade turer eller planerade vandringar, ta med de nödvändiga dokumenten. Vandringkartor kan också vara användbara i mer avlägsna områden.