Parkos
user
Toggle Navigation
Våra topp 10 tips för att förbereda dig inför semestern

Innehållsförteckning

6 Lästid

Våra topp 10 tips för att förbereda dig inför semestern

Om du redan nu tänker på sommaren och planerar din nästa semester, är förväntningarna säkert enorma. Oavsett om du reser ensam eller med hela familjen kan förberedelserna inför nästa semester också vara roliga. De är definitivt nödvändiga för att undvika stress i sista minuten. För ingen vill stå på flygplatsen i Göteborg eller i Stockholm och upptäcka att något viktigt saknas. Här får du de viktigaste tipsen för en smidig förberedelse inför din nästa semester.

Utforska och boka

Om du reser till avlägsna länder eller okända regioner, se till att i god tid informera dig om din resedestination. Om du reser med barn kan ni planera olika aktiviteter tillsammans. Samla bilder och intryck, bestäm vilka besök och sevärdheter som absolut inte får missas. Boka eventuellt extra aktiviteter och utflykter, och se även till att inkludera transfer till hotellet eller flygplatsen för din hemresa. Kontrollera dina resedatum, incheckningstider och boka även hyrbil i god tid om du planerar att använda det under delar av resan eller under hela tiden.

Förbered dina resehandlingar

Särskilt om du ska resa utanför Europa är det viktigt att du i god tid kontrollerar giltigheten på dina pass. Är de giltiga tillräckligt länge och behöver du ett visum för din resedestination? Ta reda på detta och ansök om det om det behövs. Skriv också ut alla bokningsbekräftelser, vare sig det gäller boende, bokade utflykter eller din flygresa. När det gäller flygbiljetterna, se också till att kolla om du behöver checka in online innan avresa. Om du har bokat hyrbil, glöm inte ditt körkort.

Planera packningen

När du reser, kontrollera först de exakta bagageregler. Dessa kan ändras även i sista minuten, så kontrollera dem även för flygbolag som du redan känner till. Gör en checklista och ta reda på vädret på resmålet. Packa det viktigaste i ditt handbagage, såsom hygienartiklar, mediciner och en omgång kläder. På så sätt är du förberedd även om ditt bagage kommer fram senare.

Elektroniska enheter

När du planerar ditt bagage, glöm inte bort dina elektroniska enheter. Smartphones, surfplattor och kameror är ofta grundläggande resesaker idag, tänk också på att ta med hörlurar. Självklart behöver enheterna också motsvarande laddare och kablar. I vissa länder kan du behöva en adapter för eluttaget, kontrollera detta innan din resa.

Mediciner och vaccinationer

Om du tar regelbundna mediciner, se till att du i god tid skaffar tillräckligt med medicin för hela resan. Om du behöver förnya dina recept, besök läkaren i god tid för att få ett nytt recept. Även ett intyg för receptbelagda mediciner kan vara användbart att ha med på resan. För vissa resmål kan ytterligare vaccinationer vara lämpliga, som till exempel mot gula febern eller rabies. Vissa vaccinationer kan kräva flera doser under en längre tid, så se till att ta reda på detta i god tid.

Sjukförsäkring

Om du planerar en skidsemester eller om du ska vara borta under en längre tid, kontrollera noggrant vad din försäkring täcker. Är det nödvändigt att teckna en extra sjukförsäkring eller kan du använda det europeiska sjukförsäkringskortet? Många researrangörer erbjuder idag extra försäkringar, vilket kan vara användbart särskilt vid äventyrsresor.

Planera din resa till flygplatsen

Oavsett om du flyger från Göteborg Landvetter eller Stockholm Arlanda, om du inte bor direkt i staden måste du planera din resa till flygplatsen. Att ta sig dit med bil är enkelt om du planerar väl, eftersom det ger dig flexibilitet. Boka en av de billiga parkeringsplatserna på flygplatsen i förväg via Parkos för att enkelt och utan stress parkera din bil på ankomstdagen.

Betalningsmedel

Den som reser inom euroområdet tänker oftast inte mycket på betalningsmedel. Meddela ändå din bank så att ditt betalkort inte plötsligt spärras utomlands. Detta kan hända om din bank upptäcker misstänkta transaktioner, som uttag utomlands. Om du reser till avlägsna länder, kontrollera vilka betalningsmedel som accepteras på plats. För att ha kontanter på plats, växla dessa bäst på din destination. På så sätt undviker du avgifter och får en bättre växlingskurs.

Planera för din frånvaro

Om du har husdjur måste de naturligtvis tas om hand under din frånvaro. Se till att du har alla nödvändiga dokument för att eventuellt placera hunden eller katten på ett djurpensionat. Boka vistelsen i god tid.

Förbered ditt hem

Om du ska vara borta längre än en vecka, se till att skydda ditt hem, till exempel med timer för automatiskt ljus. Fråga dina grannar om de kan vattna dina växter regelbundet och hålla ett öga på ditt hem medan du är borta.