Parkos
user
Toggle Navigation
Upptäck de 10 mest passagerarvänliga flygplatserna i Europa 2023

Innehållsförteckning

7 Lästid

Upptäck de 10 mest passagerarvänliga flygplatserna i Europa 2023

När sommarsäsongen närmar sig sitt slut återvänder otaliga resenärer från sina välförtjänta semestrar. Men för dem som är på väg tillbaka kan utsikten till långa köer och den vanliga stressen som resandet medför dämpa entusiasmen. De utmaningar som många flygplatser står inför under högsäsongen påverkar ofta den vardaglige resenären. För att belysa detta och hjälpa medresenärer att fatta informerade beslut har en omfattande analys genomförts av Europas 30 största flygplatser, med fokus på passagerarupplevelsen.

Är du redo för en resa genom Europas flygplatser som aldrig förr? En nyligen publicerad forskningsartikel med titeln “Europeisk konsumentflygplatsindex 2023” har djupdykt i hjärtat av vad som gör en flygplats verkligen passagerarvänlig. Denna omfattande studie av Emil Panzaru och Amjad Aun belyser de bästa flygplatserna som erbjuder resenärer en exceptionell upplevelse när de navigerar på himlen. Låt oss ta en närmare titt på de fascinerande insikter som denna rapport ger.

Att Ställa In Scenen

Rapporten börjar med att lyfta fram den dynamiska resebilden i Europa under det aktuella året. Det är en berättelse om triumfer och utmaningar när både flygplatser och resenärer navigerar den nya normaliteten. De bäst presterande flygplatserna förblir konstanta: Zürich, Bryssel och Frankfurt fortsätter att leda ligan. Dessutom finns en strimma av hopp då konsumenternas förtroende för flygresor återhämtar sig efter Covid-19-pandemins påverkan. Faktum är att passagerartrafiken har ökat med anmärkningsvärda 21,1 % jämfört med föregående år. Men med ökad belastning kommer utmaningen att bibehålla högkvalitativa tjänster, vilket exemplifieras genom förändringar i rankingen, som Düsseldorfs fall från andra plats till 16:e plats.

Resultat

 1. Zürich (205)
 2. Bryssel (197,5)
 3. Frankfurt (190)
 4. Köpenhamn (185)
 5. Milano-Malpensa (182,5)
 6. Oslo (182,5)
 7. Charles De Gaulle-flygplatsen (180)
 8. Helsingfors (180)
 9. Manchester (174,5)
 10. Wiens internationella flygplats (171,5)
  —-
 11. Roms Leonardo da Vinci-Fiumicino-flygplats (171)
 12. Lissabon (170)
 13. Amsterdam Schiphol (167,5)
 14. München (166)
 15. Stockholm Arlanda-flygplats (164,5)
 16. Düsseldorf (162,5)
 17. Dublin (162)
 18. Athen (160)
 19. Málagas flygplats (160)
 20. Warszawa Chopin-flygplats (157,5)

Avslöjande av Metodiken

Nu ska vi skala bort lagren av denna forskning. Det europeiska konsumentflygplatsindex är ett verktyg som rankar de trettio största flygplatserna i Europa baserat på passagerarvolym. Målet? Att hjälpa resenärer att fatta informerade beslut när de väljer sina resehubbar. Utvärderingen är mångfacetterad och omfattar aspekter som plats, transportmöjligheter, tillgänglighet av tjänster (tänk på restauranger, lounger och affärer), väntetider vid säkerhetskontroller och frekvensen av flygförseningar. Beväpnade med dessa omfattande data kan resenärer fatta sina val med förtroende.

Detta är inte bara en engångsföreteelse. Rapporten är den tredje årliga utgåvan av indexet och bygger på tidigare forskning. Den samlar data från flygplatskällor, årsrapporter, online-statistik och oberoende forskning. Passagerarvolymerna som granskas omfattar åren 2021 och 2022. För att återspegla den föränderliga miljön togs kategorin “Covid-testning” bort från analysen och de färskaste väntetidsdatumen inkorporerades.

Insikter från Forskningen

En anmärkningsvärd observation är nedgången i poäng jämfört med tidigare index, även med fler bonuspoäng som tilldelats. Varför? Anstigningen av passagerarantal, där nästan alla flygplatser såg en fördubbling av räkningen mellan 2021 och 2022. Denna ökning påverkade poäng som relaterade till passagerare per lounger och passagerare per affärer och restauranger. Flygförseningar är en annan faktor i fokus, med en signifikant ökning av flyg som försenades med över 30 minuter, vilket påverkade mellan 25 % och 58 % av alla flyg.

Låt oss dyka in i kärnan av resultaten. Små flygplatser har en stor närvaro i topprankningarna. Åtta av de tio bästa flygplatserna, som Zürich och Bryssel, betjänar ett mer hanterbart antal passagerare, som sträcker sig från 6,1 till 22,6 miljoner under 2022. Men det finns en intressant twist med undantagen av Frankfurt och Charles de Gaulle. Trots deras större passagerarvolymer (48,8 miljoner respektive 57,47 miljoner) skiner de på grund av sin omfattande anslutning och olika tjänster.

Konsekvenser för Resenärer

Så varför ska du bry dig om all denna data? Att välja en av de fem bästa flygplatserna för dina resor medför en rad fördelar. Tänk på olika flygalternativ, ett bredare utbud av destinationer och flygbolag, enkel tillgång till flygplatsen, olika mat-, lounge- och shoppingval samt minskade förseningar och säkerhetskontroller.

En viktig insikt är att större inte alltid är bättre när det gäller flygplatser. Denna forskning indikerar att flygplatser som hittar en balans mellan storlek och effektiv infrastruktur erbjuder en mer njutbar upplevelse. Det är också viktigt att förstå att utmaningarna som flygplatser står inför när det gäller tjänster är en del av en större trend. Återhämtningen efter Covid innebär unika utmaningar när flygplatser anpassar sig till ökningen av antalet passagerare.

Ge Dig Ut På Informerade Resor

Som läsare belyser denna forskningsartikel den fascinerande världen av flygplatsrankningar och deras konsekvenser för resenärer. Det är en påminnelse om att inte alla flygplatser är lika och att noggrann övervägning krävs när man väljer den bästa resehubben för din resa. Med denna information kan du navigera på himlen med förtroende och söka upp flygplatser som erbjuder den optimala mixen av bekvämlighet, bekvämligheter och punktlighet. Oavsett om du är en erfaren globetrotter eller en förstagångsflygare kan insikterna från denna forskning utan tvekan förbättra dina reseupplevelser i Europa och bortom det.

EUROPE’S MOST PASSENGER-FRIENDLY AIRPORTS 2020