Parkos
user
Toggle Navigation
Att äta på flygplatsen: en guide

Innehållsförteckning

6 Lästid

Att äta på flygplatsen: en guide

Flygplatser är navet för korta och långa resor. Oavsett om det är en välförtjänt familjesemester eller en affärsresa är mat ofta en del av resan. På stora knutpunkter som Frankfurt eller även regionala som Karlsruhe flygplats finns det ett mångsidigt utbud. Med snabbmatskedjor, matstånd och restauranger kan utbudet ibland vara överväldigande. Här får du en kort översikt över hur du kan välja och njuta av mat på flygplatser och samtidigt känna dig hälsosam och full av energi.

En välplanerad måltid är en avslappnad måltid

En god planering är också nyckeln till en stressfri reseupplevelse när det gäller mat. När du har bokat ditt flyg kan du oftast förutse om du kommer att spendera en längre väntetid på flygplatsen. Därmed kan du i förväg söka efter lämpliga restauranger. De flesta flygplatser ger information om befintliga restauranger. På så sätt kan du enkelt ta reda på deras menyer och erbjudanden. På så sätt kan du jämföra menyer i förväg och välja en option baserat på dina behov och preferenser. Är du vegan, vegetarian eller har vissa allergier kan du välja bland ett brett utbud av leverantörer på flygplatsen. Ta reda på i förväg vilka restauranger som passar din matstil. På flygplatser som Berlin finns nu ett brett utbud av vegetariska och hälsosamma alternativ, så att du också kan äta gott och hälsosamt när du är på språng.

De viktigaste tipsen

På flygplatsen är snabbmatsrestauranger ofta ett snabbt och bekvämt alternativ. Dock erbjuder de sällan en hälsosam måltid. Försök att motstå frestelsen av snabbmat och hamburgare och välj istället ett hälsosammare alternativ. Många flygplatser erbjuder nu sushi-restauranger, salladsbarer eller smörgåsaffärer som ofta har hälsosammare alternativ på sina menyer.

Även portionerna på flygplatsen är oftast generöst tilltagna.

Speciellt om du redan har genomfört en del av din flygning eller en lång resa är det lätt att lockas att äta mer. Men låt inte hungern och tröttheten styra dig, för att överäta kommer bara göra att du känner dig mer trött och mätt efteråt. Speciellt om du ska flyga längre är det viktigt att vara medveten om portionsstorleken.

Även portionerna på flygplatsen är oftast generöst tilltagna.

Färskt för mellanmålen

Inte bara maten är viktig, också en adekvat hydrering är viktig. Särskilt på flygplatser och i flygplan är luften mycket torr. Därför är det avgörande att dricka tillräckligt med vatten. Det är lätt att glömma detta i resans stress. Det kan därför vara vettigt att ha med en liten vattenflaska som du regelbundet kan fylla på. Om du dricker för lite kan du känna dig matt och irriterad. Vattenbrist påverkar inte bara din kropp utan också ditt humör.

Också vid maten kan du planera för färska snacks för mellanmålen.

På flygplatser finns ofta ett brett utbud av snacks att köpa, från frukt eller yoghurt till chips eller godis. Naturligtvis är förpackade snacks bekvämare, men det är värt att välja färsk frukt ibland. Färska snacks är inte bara hälsosammare utan ofta också mer mättande. Nötter, grönsaksstavar och müslibars kan också vara bra alternativ när du överbryggar din väntetid.

Tänk på detta

När du har valt en restaurang kan måltiderna vid första anblicken verka hälsosamma men innehålla dolda kalorier eller socker. Informera dig själv och läs menyn noggrant. Om du är osäker, fråga gärna personalen. Speciellt dressingar, tillbehör och såser kan dölja dolda ingredienser.

Om du har en nattflygning bör du absolut undvika koffeinhaltiga drycker eller energidrycker.

Från sen eftermiddag kan intag av koffein orsaka orolig sömn. När det gäller alkoholkonsumtion bör du också hålla rätt mått. För mycket av det kan leda till obehag och uttorkning, särskilt under flygningar. Drick inte för mycket och se till att dricka tillräckligt med vatten för att balansera din vätskebalans.

Tid för en avkopplande måltid

Om du planerar en lång flygning till din semester, ta dig tid att planera även dina måltider i förväg. Tänk också på hur mycket tid du har mellan flygningarna eller vid gaten efter ankomsten. Om ditt flyg startar snart är det inte läge för en lugn måltid. Välj då hellre en snack, eftersom snabbt ätande kan leda till magbesvär och obehag. Om din tidtabell är avslappnad kan du ta tillräckligt med tid för en balanserad måltid. Valet för rätt mat på flygplatsen är alltså mångsidigt och med rätt planering kan du njuta av din resa helt avslappnat. På så sätt kan du behålla sunda vanor och gå vidare till nästa del av din resa med full energi.