Parkos
user
Toggle Navigation
Vilket är det bästa sättet att förbereda sig inför en flygning?

Innehållsförteckning

6 Lästid

Vilket är det bästa sättet att förbereda sig inför en flygning?

Det är många saker att tänka på innan en avresa med flyg. Till att börja med behöver du se till så att alla bokningar är i ordning. Flygbiljetter och hotell är de viktigaste, men ska du ta bilen till och från flygplatsen bör du även boka det i god tid. Samma sak gäller om du vill ha hyrbil när du kommer fram. Det brukar bli billigare att förboka än att hyra direkt på flygplatsen. Det finns många olika tips och trix som du kan använda för att underlätta inför och under en resa.

Pass och andra administrativa dokument

Du behöver givetvis alltid ha med passet när du ska ut och resa. Ibland räcker det med ett nationellt ID-kort men med ett pass är du alltid på den säkra sidan. Beroende på vart i världen du ska resa till så kan du behöva införskaffa ett visum. Det gör du alltid på landets ambassad eller konsulat. En del av dem behöver du besöka personligen, medan du kan göra det online på andra.

Du kan även behöva vaccinera dig innan avresa. En del vaccinationer behöver flera sprutor med några veckors mellanrum. Var ute i god tid och kolla upp vilka sprutar du kan tänkas behöva.

Växla pengar i god tid

Bankkort fungerar vart du än åker, det kan dock vara bra att ha lite kontanter med sig också. I en del länder är det även lätt att råka ut för skimning när du använder bankkort i exempelvis en bankomat. Kolla upp landet du ska åka till på förhand och se hur säkert det är att göra uttag med dina kontokort.

Vem tar hand om hemmet och vattnar blommor?

Ska du iväg på en längre resa i flera veckor är det en god idé att ha någon som kan komma hem och kolla till huset eller lägenheten. De kan även passa på att vattna blommor och plantor som annars kan få svårt att överleva, speciellt på sommaren när det är extra varmt.

Tvätta och packa i god tid

Vilket är det bästa sättet att förbereda sig inför en flygning?

Många väljer att packa kvällen innan avresa vilket inte ger speciellt mycket spelrum. Var istället ute i god tid och kolla vilka kläder du ska ha med dig på resan. Då hinner du även tvätta allt och de hinner torka ordentligt innan det är dags att packa. För att slippa stress och att du ska glömma något kan vi rekommendera att du packar några dagar i förväg.

Ladda ner och fyll på dina spellistor, ljudböcker och podcasts

Ska du resa långt är det bra att ha med sig lite saker på resan som du kan fördriva tiden med. Det är inte säkert att filmerna som visas på flyger är något du vill se, eller så har du redan sett dem. Ladda ner musik, poddar och ljudböcker som kan hålla dig sysselsatt. Är ni flera som resar kan ni även ta med er kort och andra spel som ni kan spela när ni blir uttråkade.

Välj bekväma kläder att resa i

Många gör felet att de tar på sig fina kläder när de reser. Det är givetvis härligt att ha snygga kläder och se bra ut men ofta är de kläderna inte lika bekväma som exempelvis mjukisbyxor, en skön T-shirt och en hoodie. Oavsett vad du trivs i kan vi rekommendera att du reser i bekväma kläder.

Vill du trots allt vara uppklädd är det en god idé att ha med sig ombyte på flyget med lite mer mjuka kläder. Du kan antingen byta om på flygplatsen eller på flyget. Det kan dock bli lite trångt på toaletten om det inte är ett större plan som vid en långflygning.

Boka parkering vid flygplatsen

Om du väljer att ta bilen till flygplatsen, exempelvis om du ska flyga från Arlanda eller Göteborg Landvetter Airport så gör du bäst i att boka i förväg. Då vet du med säkerhet att det finns plats för din bil när du kommer dit.

Det finns flera olika val när det kommer till att parkera bilen. Du kan ställa bilen på en av flera långtidsparkeringar och bli upphämtad av en buss som kör dig till terminalen. Föredrar du lite mer komfort och service kan du välja att köra bilen till terminalen. Väl där hämtar en medarbetare upp din bil och parkerar den åt dig. När du kommer tillbaka hör du av dig till parkeringsbolaget så kör de fram bilen åt dig. Du kan även välja att parkera på en av flera hotellparkeringar i närheten av flygplatserna.