Parkos
user
Toggle Navigation
De bästa julmarknaderna 2023

Innehållsförteckning

6 Lästid

De bästa julmarknaderna 2023

För de flesta av oss förknippas den fridfulla julperioden med ett besök på julmarknader. Oavsett om det är för att köpa julklappar eller bara för att njuta av den festliga atmosfären, är det värt ett besök i många länder. Om du vill titta över stadens gränser kan du här inspireras av de vackraste julmarknaderna 2023. Oavsett om du väljer att ta bilen eller flyga från en flygplats som till exempel Berlin BER, är det upp till dig.

Dresdens Striezelmarkt

Striezelmarkt i Dresden är en av de mest kända julmarknaderna i världen. Tysklands äldsta julmarknad är också en destination för internationella besökare och en syn att skåda för alla. Dresdens gamla stad förvandlas till ett hav av ljus, och med festligt dekorerade stånd och en enorm julgran känns det som en julsaga. Rostade mandlar, den berömda Dresdner Christstollen och doften av glögg sprider sig i luften och skapar en mysig julstämning. Besökare har möjlighet att köpa handgjorda konsthantverk från regionen och njuta av traditionella julgodisar.

Nürnbergs Christkindlmarkt

Christkindlmarkt i Nürnberg är lika berömd som den i Dresden och har en flera sekel lång tradition. Den pryds av gyllene änglasmycken och tusentals ljus. Här kan besökare från hela världen köpa traditionellt konsthantverk från regionen, prova den berömda Nürnberger Rostbratwurst eller Nürnberger Lebkuchen. Varje år invigs Christkindlmarkt av en ängel, vilket fulländar den sagolika atmosfären.

Prags julmarknad i Tjeckien

För den som vill uppleva julen hos våra grannar i Prag kan julmarknaden avnjutas mellan historiska byggnader i en pittoresk miljö. Handgjorda träkonst och dekorationer lockar till en julvandring. Här kan man smaka på böhmiska specialiteter och njuta av den festliga stämningen med ljus, musik och kulturella föreställningar. Det vinterlika Prag ger den perfekta bakgrunden för julmarknaden, där man verkligen kan förlora sig i julstämningen.

Kew Gardens julmarknad i London

En av världens äldsta botaniska trädgårdar, Kew Gardens, förvandlas varje år till ett vinterland i London. Ljusinstallationer skapar en festlig atmosfär i parken – från festligt dekorerade blomsterbäddar och spegelblanka dammar till upplysta tunnlar och alléer. Höjdpunkten är ofta den upplysta Treetop Walkway, där man kan njuta av ljushavet från ovan. Mitt i den festliga stämningen finns också traditionellt konsthantverk och kulinariska läckerheter, vilket gör varje besök till en upplevelse.

Tivoli Gardens julmarknad i Köpenhamn

I världens näst äldsta nöjespark inleds en särskild säsong under julen. Framför berg- och dalbanor samt karuseller skapar tusentals ljus, julgranar och festliga attraktioner ett riktigt sagoland för alla sinnen. Traditionella danska delikatesser gör besöket ännu mer njutbart, och i de många butikerna kan man leta efter den perfekta julklappen. Oavsett om man är på skridskobanan eller i pariserhjulet, söker sig ljushavet på Tivolis nöjespark ingen motsvarighet. Här möts den danska hygge-känslan och vinterlandskapets magi.

Fira de Santa Llúcia i Barcelona

Julmarknaden i den spanska metropolen har funnits sedan 1786 och återspeglar katalanernas hjärtliga natur. Runt omkring Barcelonas katedral finns ett flertal stånd som erbjuder lokalt konsthantverk, krubbfigurer och andra dekorationer. Marknadens höjdpunkt är dock “Caga Tió”, den “bajande träklossen”, som är prydd med ben, röd mössa och ett leende i ansiktet och dagligen matas med presenter och godis fram till jul. Den täcks ömt varje dag. På juldagen sjunger barnen sånger och slår på den med pinnar för att få den att avslöja presenterna. Denna tradition skapar skratt och ger en något annorlunda atmosfär på julmarknaden varje år.

Julmarknad i Leeds

Storbritanniens äldsta julmarknad finns inte i London utan i nordengelska Leeds. Här förvandlas Millennium Square till en engelsk vinterby med över 40 trähus. Här erbjuds leksaker, regional konsthantverk och olika godsaker. Ackompanjerat av livemusik och festliga aktiviteter kan både små och stora beundra den juliga stämningen på skridskobanan eller i pariserhjulet.

Julmarknad i Leeds

En rundtur på julmarknaderna

Några av de vackraste julmarknaderna finns också 2023 över hela Europa. Så om du vill prova delikatesser från andra länder kan du från flygplatser som Frankfurt eller Düsseldorf uppleva julen på ett annorlunda sätt. Om du samtidigt vill parkera din bil säkert och prisvärt på flygplatsen kan du enkelt boka med Parkos. På så sätt kan du avslappnat leta efter de perfekta julklapparna till dina nära och kära på de vackraste julmarknaderna i Spanien, England eller Skandinavien.