Parkos
user
Toggle Navigation
De bästa resmålen 2024

Innehållsförteckning

7 Lästid

De bästa resmålen 2024

Med början på det nya året kan man äntligen börja planera semestern för det kommande året. Om du ännu inte har någon idé var du vill åka i år, kan du låta dig inspireras här. Lonely Planet har nyligen publicerat sina bästa resmål för 2024. Oavsett om det är för familjer, äventyrare, kulturälskare eller avslappnande dagar på stranden – här får du en kort översikt och kan redan drömma dig bort till avlägsna länder för din semestplanering.

Något för alla: Familjesemester

Den som reser med hela familjen vill inte nödvändigtvis resa jorden runt. Men även i Europa finns det mycket att upptäcka och oförglömliga ögonblick att uppleva för familjer. Med stora flygplatser som Frankfurt eller Leipzig kan man enkelt nå resmålen som inte är långt borta. Våra toppdestinationer imponerar med många varierande aktiviteter så att varje familjemedlem kan njuta av och koppla av på semestern.

Paris: Olympiaden i ljusets stad

Paris erbjuder inte bara många möjligheter för förälskade, utan också för familjer. Oavsett om det är en upptäcktsresa på cykel eller med båt på Seine, det finns mycket att upptäcka i den franska huvudstaden. Förutom de kända sevärdheterna som Louvren, Eiffeltornet, Notre Dame eller det pittoreska kvarteret Montmartre är Paris 2024 också värd för Olympiska spelen för tredje gången. Den speciella atmosfären kan upplevas av sportfans från den 26 juli till den 11 augusti. Dessutom finns det många parker och lekplatser mitt i staden för barn.

Barcelona: Paradis för barn vid havet

Även Barcelona är en destination som är värd att besöka för familjer. Det stora utbudet av barnvänliga museer och attraktioner ger många alternativ. Promenader genom de labyrintiska stadsdelarna, ett dopp i havet vid Costa Brava eller en utflykt till den imponerande omgivningen erbjuder nöje för stora och små.

Aktiv semester för äventyrare

Det är märkbart i år att många asiatiska länder finns representerade på Lonely Planets lista. Bland dem finns också mindre kända länder som Mongoliet eller Uzbekistan. Särskilt för äventyrliga resenärer erbjuder dessa länder många orörda platser och obesökta stigar. Oavsett om det är för vandring, bergsbestigning eller cykling, den hisnande landskapet får varje friluftsentusiasts hjärta att slå snabbare. Mongoliet kan också upptäckas med tåg, och med övernattning i en av de typiska jurterna känner man sig nästan som en nomad.

Cykeltur genom Balkanländerna

Cykelturismen har blivit allt mer populär de senaste åren. Så om du föredrar att vara på cykel kan du i år prova den nya Trans Dinarica-rutten. Den kommer att utökas ytterligare i år och går från Slovenien och Kroatien genom Bosnien, Montenegro och Albanien till Nordmakedonien, genom Kosovo och Serbien. Kroatien, det vackraste resmålet i Europa 2024, och även de andra Balkanländerna imponerar med en varierad landskap; sjöar och berg omger den 2000 kilometer långa sträckan.

Ren kultur: Upplev det främmande

Den som vill upptäcka något nytt i år kan låta sig inspireras både nära och långt borta. Baskien i norra Spanien imponerar med rå landskap, en fantastisk mat och mycket regional kultur. Dessutom kan man njuta av havet och upptäcka olika vandringsrutter på sommaren.

Tanzania: Färgglad gästfrihet

Ett av de extraordinära resmålen i Afrika på årets lista är Tanzania. Präglat av kontraster kan man njuta av stränder och kristallklart vatten liksom bergen och Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, samt regnskogen. Det östafrikanska landet bjuder också in sina besökare på safari i den världsberömda Serengeti-nationalparken för att lära känna de stora fem: elefant, lejon, leopard, buffel och noshörning i deras naturliga miljö.

Marocko: Mer än bara 1001 natt

Det nordafrikanska kungariket har mer att erbjuda än bilder från 1001 natt. Även enkelt nåbart från mindre flygplatser som Nürnberg, kan man här upptäcka en mångsidig landskap. En natt i Sahara, upptäcktsfärder genom soukerna i Casablanca eller Marrakech eller en tur i Atlasbergen ger möjlighet att lära känna landet från många sidor.

De bästa resmålen 2024

Avslappnat nöje

Om man vill koppla av på semestern och ändå upptäcka något kan man, förutom klassiska resmål som Turkiet eller Grekland, också välja gröna områden som Baltikum. På Baltic Trails eller Wales Trails kan man njuta av naturen i sin egen takt. Oavsett om det är genom de baltiska länderna eller sydvästra Storbritannien, är resan här självklart bekväm från Tyskland. I Estland eller Litauen förtrollar de gamla städerna med trähus, och särskilt vid midsommar kan man uppleva levande traditioner här. I Wales kan man beundra den regionala kulturen, försöka sig på de längsta orden och även upptäcka landskapet på travande fyrbenta vänner.

Nya Zeeland: avslappnat naturligt

För dem som dras till avlägsna platser är Nya Zeeland precis rätt. Detta naturparadis erbjuder en unik flora och fauna, inbäddat i mjuka kullar och råa berg. Oavsett om det är för att beundra olika inspelningsplatser för “Sagan om ringen” eller för att observera inhemska fåglar som Kea och Kiwi i deras naturliga miljö, är Nya Zeeland ett semesterparadis för avkoppling och upptäckande.