Parkos
user
Toggle Navigation
De mest hektiska dagarna att flyga

Innehållsförteckning

7 Lästid

De mest hektiska dagarna att flyga

Det är mycket att tänka på när det gäller att planera din resa, både vad gäller tillgänglighet och pris. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du planerar din resa och hur du om möjligt kan undvika de värsta resdagarna.

Den populäraste resdagen

Så, vilken är den mest hektiska resedagen på året egentligen? Svaret på det är definitivt en av dagarna innan jul. Beroende på vilken dag julafton ligger på kan det exakta datumet skifta. Oavsett om du ska resa till familjen som bor långt bort i landet eller om du ska resa utanför Sveriges gränser är det många som reser precis innan julafton. De mest hektiska dagarna på flygplatser är bra att undvika.

Fler hektiska perioder

När det gäller resor så är det viktigt att planera. Generellt kan vi säga att det är när alla är lediga samtidigt som resandet ökar. Det gäller till exempel på alla lov när barnen är lediga så som jullov, sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov. Eftersom det är skolplikt för barnen så är loven nästan de enda tiderna en barnfamilj kan resa. Så om du inte behöver resa just på perioder under lov så försök att undvika det.

Jullov

På jullovet är det många som vill ut och resa, hälsa på sin familj i andra änden av landet eller flyga till Alperna för en vit jul. Jullovet är ungefär samma veckor för hela landet. Lovet brukar starta runt 18-22 december och vara en vecka in i januari. De här dagarna är definitivt bland de mest hektiska dagarna att flyga under vintern. Vill du resa billigare under jul är ett tips att resa på julafton, nyårsafton och nyårsdagen.

Sportlov

Sportlovet infaller på olika veckor i Sverige. Det är utspritt och infaller i februari eller mars, beroende på var i landet du bor. Sportlovet varar i en vecka från vecka sju till vecka tio. Som namnet låter är det väldigt populärt med skidresor, både inrikes och utrikes, på sportlovet.

Sommarlov

Sommarlovet ligger ungefär på samma veckor i hela landet. Oftast brukar det starta runt den 10 juni och pågå fram tills mitten av augusti. De fyra veckor som förskolan och fritidsverksamheten är stängd är oftast väldigt dyra att resa på. Just de veckorna infaller vecka 28-31, undvik gärna att resa just de veckorna om det är möjligt. I södra Europa är det dessutom ofta extremt varmt just under den perioden.

Höstlov

Höstlovet är ett lov som alltid infaller i vecka 44, i slutet av oktober, oavsett var i landet du bor. På höstlovet är det också många resor som lockar, resor söderut så som Spanien och Kanarieöarna är populära destinationer.

Vilken är den mest hektiska dagen att flyga på?

Att åka på en weekendresa är något som många uppskattar. Dagens resenärer har ont om tid och vill få ut så mycket som möjligt av sin resa på kort tid. Fredagar och lördagar är ofta de resedagar som vi reser mest på. Även söndagar är populära då många kanske reser bort över en helg.

Vikten av att planera din resa

När du ska ut och resa är det oerhört viktigt att planera den i tid. Du kan spara både tid och energi på att ligga steget före. Att boka din resa cirka två månader innan avresa har visat sig vara mest prisvärt. Flygpriser blir, till skillnad från andra saker, inte billigare ju närmare avresan du kommer utan snarare tvärtom.

Tänk på att vara ute i god tid till flygplatsen, gärna två timmar innan avresa inom Europa och minst tre timmar innan avresa om du ska utanför Europa. Ska du även parkera bilen så lägg på 30 minuter för att vara säker.

Planering av olika resekrav

Det kan vara en god idé att kolla upp vad för typ av resekrav som krävs för just din destination. Regler och inresekrav kan ändras fort så det är bra att alltid kolla upp aktuell fakta innan du ska ut och resa. TSA resekrav (Transportation Security Administration) och ESTA (Electronic System for Travel Authorization) är exempelvis något att tänka på om du ska resa till USA.

De mest hektiska dagarna att flyga

Tips på flygplatsparkering

En annan sak som är viktig att planera är din flygplatsparkering, om du har tänkt att ta bilen till flyget. Det finns en mängd olika parkeringar att välja på, i olika prisklasser. Via företaget Parkos.se kan du i förväg boka och betala för flygplatsparkering. Både Arlanda och Landvetter har bokningsbara parkeringsplatser.

Fördelar med att ta bilen till flygplatsen

När det kommer till att passa tider är kanske inte kollektivtrafiken den mest pålitliga. Ett flyg väntar inte på dig och kommer du för sent får du ingen ersättning av flygbolaget. Det kan därför vara en bra idé att i förväg boka en parkeringsplats. På det sättet kan du i lugn och ro slippa stressa över att parkeringen är full när du ska passa ett flyg.