Parkos
user
Toggle Navigation
Laddningsstationer för elbil på flygplatsen

Innehållsförteckning

7 Lästid

Laddningsstationer för elbil på flygplatsen

Allt fler personer har elbil eller överväger att gå över till elbil då bensin- och dieselpriser skjuter i höjden. Nu har ju i och för sig även elpriserna stigit med raketfart. Men de flesta säger sig göra det ur ett miljövänligt perspektiv. Det finns dock ett litet problem eftersom nätet av laddningsstationer inte är speciellt utbyggt ännu. De finns men ofta i ett begränsat antal.
Så hur ser det ut om du ska ut och resa och vill ta bilen till flygplatsen?

Använda laddningsstation för elfordon på flygplats

Det finns laddningsstationer för elfordon på flera av Sveriges flygplatser, bland annat både på Arlanda och Landvetter. Däremot är det även där begränsat med antal stationer. Vanligtvis kan du inte boka dessa parkeringsplatser utan du får parkera i mån av plats. Det här kan givetvis vara ett problem om du vill parkera bilen under en längre tid. Bästa tipset är att kolla upp innan. Dock erbjuder de flesta parkeringsföretag starthjälp om du mot all förmodan måste parkera på en vanlig parkering medan du är borta.

Vad kostar det att parkera med laddningsstation?

Kostnad för att använda en laddningsstation på flygplats beror ju givetvis på hur länge du står parkerad och på vilken flygplats du flyger ifrån. På Arlanda och Landvetter är det gratis laddning för både express och långtid. Du betalar bara ordinarie parkeringsavgifter. Även Umeås flygplats har samma upplägg.

Malmöflygplats tar betalt per kWh, där det kan ligga mellan 1 och 5 kronor per kWh. Åre Östersund har istället valt att ta betalt per dygn. Dygnspriset för de första sju dygnen är lite dyrare för att sedan bli en billigare dygnskostnad efter det. Om du ska hämta och lämna kan på denna flygplats tar de istället betalt per timme, vilket är det som är express.

Så vilken kostnad för laddningsstation av elbil det blir kan som du ser variera rejält. Det brukar dessutom alltid skilja sig åt när det gäller express och långtid, det vill säga om det inte är gratis. Det bästa är dock att kolla upp med varje flygplats innan du bokar eftersom det kan bli ganska stora skillnader i pris.

Hur går då betalning till för laddning av din elbil?

Betalning för elbilsparkering sker via ett laddkort som är kopplat till ett betalsätt. Det finns mängder av sådana och smartast är att kolla upp med varje flygplats om de har det laddkort som du själv använder. Parkeringsföretagen på flygplatsen kan nämligen använda sig av olika laddkort för betalning.

Olika typer av laddare – var beredd med adapter

När det gäller elbilar finns det huvudsakligen två olika sorters laddare vilka enkelt kallas för typ 1 och typ 2. Typ 1 har en rund kontakt medan typ 2 har en lite platt yta på ovansidan. Den vanligaste kontakten är typ 2 som finns på de flesta parkeringsplatser med laddstolpar eller laddningsstationer.

Om du har en elbil som har en annan kontakt än den som erbjuds på flygplatsen måste du ha en adapter med dig. Så kolla därför gärna upp innan vad som gäller så att du inte står där och inte kan parkera din bil.

En del flygplatser har även vad som kallas en smartladdare. Den laddar elbilen på 1-6 timmar. Det som är just smart med denna laddare är att du kan ställa in den så bilen är laddad när du återkommer från din resa. På så sätt kan du ha en fulladdad bil och dessutom laddar den automatisk när elpriset är som lägst.

Om laddningen är gratis spelar det givetvis ingen större roll vad elpriset är, men betalar du på en flygplats som erbjuder betalning per kWh kan det vara ett smart alternativ. Finns det ingen en smartladdare på den flygplatsparkering som du använder behöver du dock inte oroa dig. Laddningen slutar automatiskt när bilen är fulladdad och batteriet tar inte skada.

Laddningsstationer för elbil på flygplatsen

Hur du bokar laddningsstation av flygplats?

Det är alltid smart att förhandsboka din flygplatsparkering för att slippa snurra runt och leta efter en parkeringsplats. Vilket absolut inte är den stress som någon av oss vill uppleva när vi har ett plan att passa. Det är oftast nog med alla andra saker som ska kommas ihåg såsom pass, flygbiljetter och inte minst allt som ska med på resan.

Flygplatsparkering är smidigt att boka via Parkos om du reser från Arlanda eller Landvetter eftersom du även kan boka shuttle service, valet parking eller om du behöver en parkering på ett av de hotell som erbjuder parkering.

Däremot går det oftast inte att boka parkering med laddningsstation på flygplats. Än så länge finns det inte så många utav dessa parkeringar. Men bland annat Arlanda håller på att utöka antalet, så det dröjer nog inte länge innan även dessa kan bli förbokade.