Parkos
user
Toggle Navigation
Hur tidigt ska jag vara på flygplatsen?

Innehållsförteckning

7 Lästid

Hur tidigt ska jag vara på flygplatsen?

Det är ofta prat om hur långt tid innan avresa resenärer ska vara på flygplatsen. Men tiden varierar beroende på vart du ska åka. Här gäller det också att vara noggrann med informationskällan eftersom det kan så olika saker beroende på var du kontrollerar det någonstans. Men i regel kan det sägas att du behöver vara på flygplatsen runt två timmar innan avgång. Kontrollera alltid med flygbolaget.

Vill du dock vara på den säkra sidan är det bra om du kan vara där ännu tidigare än så. Det kan alltid hända saker på vägen som gör att du blir försenad. Stopp i tågtrafiken eller köer på vägarna är vanligt förekommande om du ska resa från större städer, däribland till Arlanda och Landvetter.

En del flygplatser, speciellt utomlands, har rigorösa kontroller vid incheckning och säkerhetskontroll och dessutom många besökare. Du kan hamna i en lång kö vid säkerhetskontrollerna som gör att det tar extra lång tid innan du kommer fram till gaten. Det är alltså alltid bättre att vara på flygplatsen för tidigt än att du kommer lite för sent. Att missa ett flyg är aldrig en rolig upplevelse. En smidig resa däremot, blir alltid en trevlig upplevelse.

Mycket och skrymmande bagage

Om du ska ut och resa med mycket bagage, speciellt om det är skrymmande, bör du ge dig själv lite extra tid på flygplatsen. Det tar då alltid längre tid vid incheckning och även att ta sig från transporten till incheckningsdisken.

Eftersom många flygbolag rekommenderar att du ska vara på plats två timmar innan avgång kan du ta höjd för det och vara där 30-60 minuter innan rekommenderad tid, för att vara säker på att slippa de längsta köerna som gärna bildas runt två timmar innan avgång.

Använd reseförsäkring som extra säkerhet

När du beställer en resa har du alltid möjlighet att välja till reseförsäkring som extra val. En reseförsäkring innehåller väldigt mycket bra saker och kostar inte speciellt mycket mer. Du får bland annat skydd mot missad avresa, bagageförsening, självriskeliminering när du hyr ett fordon utomlands, självriskskydd, förstörda semesterdagar med mera. Det är helt klart värt att teckna en reseförsäkring som extra skydd om något skulle hända. Du har då åtminstone möjlighet att få ersättning för det om något ovälkommet skulle hända.

Det är ett val som gör din resa tryggare och du slipper oroa dig i onödan. När du är på semester ska all din energi gå till att ha en härlig och skön tid med vänner eller familj.

Incheckning och ombordstigning

När du ska checka in behöver du göra det i god tid innan avgång. Incheckningen brukar stänga runt 45-60 minuter innan. Missar du incheckningen kommer du att missa flyget. Har du tur och får tag på en hjälpsam medarbetare kan de ibland hjälpa dig att hinna med om du missar incheckningen med lite marginal.

För att undvika att hamna i tidsnöd är det bra om du checkar in i god tid och tar dig nära gaten där ombordstigning sker. Beroende på hur många som ska med flyget börjar ombordstigningen runt 45-60 minuter innan avgång och brukar vanligtvis stänga 20-30 minuter innan.

Hur tidigt till flygplatsen

Transport till och från flygplatsen

I stora städer som Stockholm och Göteborg finns det flera olika transportalternativ när du ska ta dig till flygplatsen. Flygbussarna är ett bra alternativ med regelbundna avgångar från många olika hållplatser. Fördelen med att åka buss är att de har egna filer och kan därmed ofta skippa köer som kan uppstå.

Ska du till Arlanda kan du även åka tåg till flygplatsen med Arlanda Express. Det är dock ett dyrare alternativ än bussen. Även taxi är ett alternativ som också kan använda sig av bussfiler vid köer.

Kör själv till flygplatsen

Det vanligaste alternativet är dock att ta bilen till flygplatsen eller få skjuts av en bekant. Om du väljer att ta din egen bil finns det flera olika alternativ för långtidsparkering. Flera av de större flygplatserna, såsom Arlanda och Landvetter, men även de lite mindre som Skavsta har flera olika alternativ när du ska parkera bilen.

Du kan bland annat parkera bilen på speciella parkeringar där en skyttelbuss hämtar upp dig och tar dig resterande väg till flygplatsen. Vill du ha en mer personlig service går det även att använda parkeringar där personal möter upp dig vid terminalen. De parkerar bilen åt dig och när du kommer tillbaka anmäler du dig och får bilen framkörd.

Det finns många bra och smidiga alternativ när du tar egen bil till och från flygplatsen. Det är dock en god idé att förbeställa parkering. Då kan du vara säker på att du får det alternativ du önskar.