Parkos
user
Toggle Navigation
Kan du lämna flygplatsen under en mellanlandning?

Innehållsförteckning

6 Lästid

Kan du lämna flygplatsen under en mellanlandning?

Om du har bokat en resa med en mellanlandning i ett annat land än slutdestinationen kan det ibland vara skönt att lämna flygplatsområdet. Det gäller framförallt om det är lång tid mellan flygningarna. Du behöver inte vänta på flygplatsen, bortsett från de fall du behöver ett visum till landet. Om så är fallet måste du stanna kvar på flygplatsområdet.

Det är förstås viktigt att du i förväg kollar upp vilka visumregler som gäller för landet innan du åker. På så sätt slipper du bli besviken om du inte får lämna flygplatsen när du ha några timmar att slå ihjäl på en mellanlandning.

Det finns många stora flygplatser runt om i världen med allt från shopping och restauranger, till pooler och andra aktiviteter. Stora flygplatser kan ibland vara som en stad inomhus där det finns mycket att göra vid en mellanlandning. Så är det visumtvång i landet där du mellanlandar, kan det finnas goda möjligheter att ha några trevliga timmar med god sysselsättning i alla fall.

Lämna flygplatsen vid mellanlandning

Om din mellanlandning varar i mindre än 24 timmar kommer ditt incheckade bagage att stanna kvar på flygplatsen och föras över automatiskt till nästa flyg. Flygbolagen brukar låta dig hämta ut ditt bagage om din mellanlandning är av det längre slaget, om du ber om det. Det är dock rekommenderat att du packar ner saker som du behöver vid en mellanlandning i din kabinväska istället. Då slipper du vänta på bagage och checka in det igen när det är dags att åka med nästa flyg.

Väljer du att lämna flygplatsen måste du ha i åtanke att du behöver passera både pass- och säkerhetskontroll igen. Det tar tid och du behöver därför ta höjd för det när du återvänder till flygplatsen. Räkna med minst tre timmar i förväg för att vara säker på att hinna till ditt flyg. Om det är en väldigt stor flygplats är det bra om du är där tidigare än så. Och glöm aldrig ditt boardingkort!

Kortare mellanlandningar

Om du har en kortare mellanlandning på fyra timmar eller mindre så är det alltid bäst att stanna kvar på flygplatsen. Alla kontroller du behöver gå igenom när du återvänder till flygplatsen tar tid. Det i sin tur kan gör att du missar flyget om du inte kommer i tid till gaten. Flygplanet kommer inte att vänta på passagerare som är sena.

Vilka regler gäller för bagage vid en mellanlandning?

Som vi nämnde brukar flygbolag i regel föra över incheckat bagage till nästa flygning per automatik. Du behöver inte ta ut ditt bagage och checka in det igen om du inte vill. Om du vill få ut ditt bagage vid mellanlandning behöver du meddela dem det när du checkar in. Nackdelen med att hämta ut bagaget vid en mellanlandning är att du behöver checka in ditt bagage igen och stå i eventuella incheckningsköer.

Övernattning vid mellanlandning

Om du har en lång väntan till nästa flyg kan du välja att övernatta på eller utanför flygplatsen. Vi kan rekommendera att du packar ner det du behöver i din kabinväska vid övernattning. Då slipper du hämta ut ditt bagage och det förblir incheckat till slutdestinationen. Det är ett smidigt alternativ som minskar både stress och tidsnöd vid eventuella köer.

Resa till flygplatsen innan avgång

Flyger du från större flygplatser i Sverige såsom Arlanda, Malmö eller Landvetter har du möjlighet att välja olika resealternativ till och från flyplatsen. Flygbussarna går alltid så länge det finns avgående flyg. Du kan alltså välja en hållplats som passar dig bäst och vara ute i god tid så du inte råkar missa bussen. Ta gärna en tidigare buss för att vara på den säkra sidan.

Ska du till Arlanda från Stockholm har du även möjlighet att ta tåget. Det går snabbt och du kommer fram nära terminalen för avresa. Det är dock ett lite dyrare alternativ än flygbussarna.

Om du föredrar komfort där budget inte spelar någon roll är taxi ett annat alternativ. Du blir upphämtad från önskad plats och släpps av precis utanför terminalen.

Ta egen bil till flygplatsen

Väldigt många väljer dock att ta sin egna bil till och från flygplatsen. Då kan du välja exakt när du vill åka. Du behöver bara gå ut till bilen och packa bagaget i god tid innan, sedan är det bara att sätta sig i bilen och påbörja resan.

Långtidsparkering finns på alla de större flygplatserna till en relativt låg kostnad per dag och med flera olika alternativ. Du kan parkera bilen själv eller boka så att en person hämtar upp bilen från terminalen när du kommer fram och kör fram den när du återvänder. Väljer du att ta egen bil gör du bäst i att förboka en parkeringsplats.