Parkos
user
Toggle Navigation
Hur långt i förväg ska du boka ditt flyg?

Innehållsförteckning

6 Lästid

Hur långt i förväg ska du boka ditt flyg?

Det är mycket att tänka på när du ska boka ditt flyg. När du kan åka, hur länge du ska vara borta, hur mycket packning du behöver med mera.
Hur långt i förväg du bokar ditt flyg är också en viktig aspekt att tänka på. Du kan nämligen spara pengar när bokar i rätt tid. Flygbiljetter ökar ofta i pris ju närmre avgångsdatum bokningen sker. Om du bokar för sent ökar också risken att din rutt redan är fullbokad och du tvingas leta efter ett annat.

Därför har vi tagit fram några tips som underlättar för dig när du ska boka flyg. Vi ger dig bland annat svar på när är bästa tiden att boka ditt flyg och hur lång tid före en resa du bör boka.

Det finns ingen bestämd regel som avgör när det är bäst att boka flyget. En bra tumregel du kan ha med dig är att flygbiljetterna ofta blir dyrare ju närmre avresedatum du bokar.

Det är dock inte alltid den tumregeln stämmer. Sista minuten-resor är till exempel ofta betydligt billigare än om du bokar strax innan avresa, men det är svårt att planera resor utefter sista minuten.

När kan jag resa?

Först och främst behöver du bestämma när du kan resa iväg. Här spelar faktorer som bland annat jobb, skola, semester, destination och aktiviteter in. Har du till exempel ett fast jobb eller barn i skolåldern som ska med behöver du anpassa resan efter det.

Om höstlovsveckan till exempel är den veckan ni kan få ledigt från jobb och skola är det då ni får åka. Då är det väldigt viktigt att du bokar i god tid, så att alla flyg inte blir fullbokade. Tänk på att det är många familjer som reser under lovveckorna, så priserna är i regel dyrare.

Är du istället flexibel och kan åka lite när som, är det istället bättre att boka ditt flyg på lugnare veckor. Spelar det inte någon större roll vart du ska flyga kan du vänta till avresedag och se om du hittar något roligt sista minuten-flyg.

Varifrån kan jag flyga?

Beroende på var du bor och vart du ska resa behöver du också ta reda på vilken flygplats du ska flyga ifrån. I Sverige är Arlanda i Stockholm och Landvetter utanför Göteborg de största flygplatserna där flest flyg avgår.

Utöver de finns det även mindre flygplatser, som till exempel Bromma Stockholm Airport, Halmstad City Airport och Umeå Airport. De senare har mestadels inrikesflyg, och flyger därmed sällan utrikes.

Kolla först upp varifrån det går flygresor till din destination. Ibland går det exempelvis direktflyg till en viss destination från Arlanda, medan Landvetter inte flyger just dit. Priserna kan också variera mellan flygplatserna, så kontrollera det innan.

Hur långt i förväg ska du boka ditt flyg?

Behöver jag parkering?

En annan sak som många tyvärr glömmer att tänka på när de flyger är parkering. Behöver du köra bil till flygplatsen bör du även se till att du får en parkeringsplats där bilen kan stå tills du kommer tillbaka.

När du bokar parkeringsplats på Arlanda är det dessutom billigare ju tidigare du bokar. Då har du även större möjlighet att få en bättre plats, så att du inte behöver gå så långt till flygplatsen. Samma sak gäller om du flyger från Landvetter och behöver parkeringsplats.

Hur tidigt ska jag boka mitt flyg?

Har du ett visst datum när du kan åka och en bestämd destination är det bäst att du bokar flyget så tidigt som möjligt. Då garanterar du att du får en plats, samtidigt som det ofta är billigare då. Är du däremot väldigt tidigt ute är det inte säkert att det finns några flyg att boka. Men oftast finns det trots allt alltid. En tumregel brukar vara att boka två månader innan.

Om du väntar för länge finns som sagt risk att flyget blir fullbokat, eller så blir priserna betydligt mycket dyrare. Du känner dig också tryggare med vetskapen om att resan är bokad och klar. Det är ingen skön känsla du får när du inte har bokat i tid och tvingas stressa och leta efter lediga flyg till rimliga priser.

Hur lång tid innan en resa ska du boka ditt flyg?

Sammanfattningsvis finns det ingen regel som säger hur långt innan det är bäst att boka ditt flyg. Att boka i god tid har många fördelar, speciellt planeringsmässigt. I regel är det ofta billigare om du bokar tidigt, både med flyg och eventuell parkering.

Har du möjlighet att vara spontan finns dock undantag. Väntar du till någon/några dagar innan avresedatum släpper många flygbolag sista minuten-biljetter till väldigt attraktiva priser.