Parkos
user
Toggle Navigation
Ovanliga jultraditioner runt om i världen: Konstiga och underbara julseder

Innehållsförteckning

6 Lästid

Ovanliga jultraditioner runt om i världen: Konstiga och underbara julseder

Att titta på en julfilm. Dekorera en julgran. Baka julgodis. Sjunga julsånger. Det är några av de vanligaste jultraditionerna. Men vissa länder har sitt egna bisarra men lika roliga sätt att välkomna givandets säsong.

Den Bajsande Stocken: Spanien

Katalanerna firar helgerna med närvaron av en särskild karaktär — Caga Tio eller Den Bajsande Stocken. Det är en stor träbit med två eller fyra pinnar som ben. Träets ände är målat. Den bär också en barretina, vilket är en röd strumpa som får stocken att se ut som tomten.

Från den 8 december fram till julafton matas Caga Tio som ett husdjur med torkad frukt och nötter. På kvällen den 24:e sjunger barnen julsånger bredvid en öppen spis medan de slår på stocken med pinnar. Höjdpunkten är när stocken bajsar ut julklappar. Det är ett unikt och roligt sätt att ge och ta emot gåvor i den katalanska kulturen.

La Befana: Italien

När du tänker på julen föreställer du dig förmodligen tomten. Trots allt handlar denna dag om att göra barn glada med presenter.

Men i Italien finns det en annan sorts tomte — La Befana. Hon är en gammal kvinna med en kvast som levererar gåvor runt om i landet. Men hon gör det inte på juldagen. Istället ger hon gåvor den 5 januari, vilket är trettondagsafton. Det är slutet på julperioden, som också firas som en nationell helgdag i Italien.

Krampusnatt: Österrike

När vi talar om en annan typ av jultomte har Österrike något mer unikt. Krampus är en mörkare version av den tomte vi alla är bekanta med. Den 5 december äger Krampusparaden rum. Under den här tiden vandrar människor på gatorna utklädda som demoniska varelser. De har långa, spetsiga tungor och horn.

Enligt lokala legender varnar denna tradition barn för konsekvenserna av deras dåliga uppförande. Krampus, den ondskefulla tomten, kommer att straffa dem som är olydiga.

Gurkjakten: Tyskland

Från Frankfurt International Airport till Muenster Central Terminal finns det en anledning att skynda hem i tid för festligheterna. Upptäck en unik slags skattjakt där barn söker efter något gömt under en julklapp.

Inga tvivel, julgranar är bland de mest uppenbara symbolerna för högsäsongen. Men i Tyskland finns det något unikt med dessa träd. Det gömmer sig en gurka under en av dess grenar! Det första barnet som hittar gurkan får en speciell gåva.

Gurkjakten: Tyskland

Spindelnätet: Ukraina

Traditionella juldekorationer inkluderar ljusslingor, glittrande bollar och festliga ljus. I Ukraina finns det dock något bisarrt som man kan se under juletiden — spindelnät. Någon kanske till och med tänker på Halloween och inte jul när de ser dessa nät.

För de flesta ukrainare symboliserar dessa spindelnät tur och välstånd. Men enligt folktro började denna tradition när en fattig familj hittade en julgran i skogen. De hade inte råd med juldekorationer. Men på juldagsmorgonen vaknade de upp och fann att trädet var täckt av spindelnät med guld och silver.

Julgubbarna: Island

En glad gammal man i röd dräkt är en vanlig julsymbol. Men på Island är det en annan karaktär som tar över festligheterna. Möte med Julgubbarna. De är busiga varelser som besöker barnen de 13 nätterna som leder fram till juldagen.

Istället för att hänga strumpor lämnar barnen på Island skor vid fönstret. När de vaknar på morgonen kommer dessa skor att innehålla gåvor. Snälla barn kan hitta godis och choklad, bland andra godsaker. Å andra sidan kommer de som har varit olydiga att hitta ruttna potatisar.

KFC-jul: Japan

Potatismos, kalkon och sockerkakor är bland de vanligaste maträtterna som folk njuter av under sina julhelger. Men i Japan är det en del av traditionen att njuta av snabbmat, specifikt KFC.

På 70-talet lanserade KFC Japan en framgångsrik kampanj som satte tonen för den tradition som många fortfarande följer. Det är inte ovanligt att människor bokar månader innan den 25 december för att säkra sin läckerheter och fira högtiden.

Så, vilka jultraditioner ser du fram emot att uppleva? Även om du inte är kristen finns det gott om sätt att fira julen runt om i världen. Festligheterna är roliga, men de kan också vara huvudvärk, särskilt transporten. Från Arlanda Airport till Landvetter Airport, eller var du än är, är noggrann planering nyckeln! Planera i förväg, undvik mardrömmen och njut av de ovanliga julaktiviteterna runt om i världen!