Parkos
user
Toggle Navigation
Så gör du din bil redo för sommaren

Innehållsförteckning

5 Lästid

Så gör du din bil redo för sommaren

När våren kommer och de första solstrålarna lockar är det äntligen dags för utflykter i omgivningen. Med bilen är du alltid flexibel och kan själv bestämma ditt dagsmål. För ett äventyr behöver du inte alltid åka till Frankfurt eller Leipzig flygplats för att flyga långt bort. Även för äventyr närmare hemmet bör din bil vara redo efter vintern. Här ger vi de viktigaste tipsen om vad du bör tänka på.

Vårstädning

När de första solstrålarna tittar fram lönar det sig att noggrant rengöra bilen. Salt och smuts kan fastna särskilt under vintern på undersidan av bilen, bilda skorpor och skada materialet. Rengör också undersidan och byt ut dina vinterdäck. Kontrollera även däcktrycket eftersom det ändras med stigande temperaturer. För lite luft i däcken ökar din bränsleförbrukning, förlänger bromssträckan och försämrar generellt körförmågan.

Kontrollera oljan

Oljan håller din bil i livet, så kontrollera den regelbundet. Den ser till att alla hårdvarudelar i bilen fungerar bra tillsammans. Speciellt när du gör fler utflykter på sommaren bör hela maskineriet vara ordentligt smort. Kontrollera oljenivån varje tusen kilometer, och för äldre bilar, gör det oftare eftersom de har högre körsträcka. Om du kör mycket i staden når inte oljan optimal driftstemperatur så ofta, vilket gör att oljan åldras snabbare. Då bör du byta den årligen, annars rekommenderas varannan år.

Klimatanläggning

Låt din klimatanläggning kontrolleras innan det blir riktigt varmt. Om det väl blir riktigt varmt, du sitter fast i trafiken och klimatanläggningen inte ger någon svalka är det obekvämt för alla. Kontrollera och rengör därför din klimatanläggning i tid. Om den inte kyler ordentligt beror det oftast på för lite kylmedel, blockerade ledningar eller en läcka.

Klimatanläggning

Kontrollera slangarna

Remmar och olika slangar belastas mycket mer vid högre temperaturer. Om något av dem är poröst eller inte är tillräckligt ordentligt anslutet kan det snabbt bli ett problem. Låt dem därför underhållas regelbundet och kontrollera dem för att se till att det inte finns några läckor. Se till att det inte finns några sprickor, porösa områden eller andra skador.

Luftfilter och kylsystem

Luftfiltret kan bli igensatt av saltet på vägarna och andra föroreningar under vintern. Om luftfiltret är igensatt kan även din bränsleförbrukning öka. Rengör det regelbundet och byt det var 30 000 kilometer. Om du kör mycket på sandiga eller dammiga vägar är det värt att byta det redan efter 15 000 kilometer.

Speciellt på sommaren är det också viktigt att kylaren fungerar felfritt så att inga rörliga metallbitar smälter samman vid mycket höga temperaturer. Kylaren och kylarvätskan samarbetar för att motorn inte ska överhettas. Därför bör kylarvätskan på sommaren bestå av 50/50 frostskyddsmedel och vatten.

Kontrollera bromsarna

För att vara säker på vägarna, kontrollera noga dina bromsar. Speciellt om du märker en förändrad bromsrespons är det bäst att kontrollera det så snart som möjligt. Förslitna eller skadade bromsar är billigare att reparera direkt än att vänta längre.

Batteri

Extrema temperaturer är alltid utmanande för batteriet, både på vintern och på sommaren. Höga temperaturer på sommaren påskyndar de kemiska reaktionerna i batteriet och kan leda till överladdning. Detta kan avsevärt påverka batteriets livslängd. Kontrollera också att batteriet sitter ordentligt och att kablarna är rostfria och rena. Om batteriet inte fungerar bra eller om du misstänker överladdning, ta det till verkstaden för kontroll och eventuell utbyte.

Scheibenwischer

Slutligen bör du även kontrollera dina vindrutetorkare efter frost och snö. Sommaråskväder och regn kan ofta komma plötsligt, och då bör du ha klar sikt när du kör. Byt vindrutetorkarbladen regelbundet så att de inte lämnar ränder eller påverkar sikten.

Så när du planerar nästa utflykt till nya platser, se till att din bil är tillförlitlig efter vintern. Du kan antingen utföra dessa kontroller själv eller besöka din betrodda verkstad för det. På så sätt är du redo för varje sommaräventyr.