Parkos
user
Toggle Navigation
Sveriges tre bästa flygplatser

Innehållsförteckning

7 Lästid

Sveriges tre bästa flygplatser

I vårt avlånga land har vi inte mindre än 248 flygplatser i Sverige för civil trafik. Många av dem är små, belägna på mindre orter och med få besökare. Vi har dock flera stora flygplatser som tar emot miljoner besökare varje år. Så låt oss titta lite närmare på de tre bästa och mest besökta flygplatserna i Sverige och vad de kan erbjuda för service för att underlätta ditt resande, särskilt om du vill köra bil ut till flygplatsen.

Stockholm-Arlanda ohotad etta

Sveriges tre bästa flygplatser

Det är ingen hemlighet att Stockholm-Arlanda är den största flygplatsen vi har i Sverige med stor marginal. Arlanda tar emot runt 24 miljoner besökare årligen vilket gör det till den tredje största flygplatsen i Norden, efter Kastrup i Köpenhamn och Oslos stolthet, Gardermoen.

Det finns totalt fyra terminaler på Arlanda: terminal 2,3,4 och 5. Terminal 3 har hand om flygningar inom Sveriges gränser. Om du ska resa utomlands är det terminal 2, 4 och 5 som gäller, där majoriteten av flygen går från terminal 4 och 5.

Terminal 4 var tidigare för inrikesresor men är nu integrerad i terminal 5 och tar emot både in- och utrikesflyg. Anledningen till ändringen är att det bli enklare för besökare som har en transfer att ta sig till nästa flyg, utan att behöva lämna terminalen.

Hur reser jag till och från Arlanda?

Trots att Arlanda ligger en bit utanför Stockholm är det lätt att ta sig till flygplatsen. Det finns flera olika alternativ som du kan använda dig utav. Tåg och flygbuss är två sätt som många använder. Flygbussen är den mest flexibla, eftersom den går från många stationer i Stockholmsområdet. Du behöver således inte ta dig till city för att hoppa på en flygbuss.

Ett lite dyrare alternativ är att använda sig av en taxiservice. Det finns flera olika taxibolag att välja mellan. Ska du använda dig av taxi bör du boka den i förväg för att vara säker på att den kommer i tid. För det sista du behöver när du ska ut och resa är att få just ont om tid.

Många väljer även att ta bilen till flygplatsen och ställer den på en av långtidsparkeringarna som finns tillgängliga där. Det går att välja mellan flera olika alternativ när du ska parkera bilen. Du kan välja parkering med skyttel, bemannad parkering där personer tar emot och parkerar din bil eller varför inte en av de parkeringar som tillhör diverse hotell. Hursomhelst är det mycket smidigt att ta med egen bil till Arlanda och tryggt parkera den där.

Göteborg-Landvetter en stark tvåa

Den nästa största flygplatsen i Sverige och den femte största i Norden sett till antalet besökare per år är Göteborgs pärla, Landvetter. Med över 90 direktlinjer och fler än 6 miljoner besökare hamnar den som nummer två på vår lista.

Landvetter har storslagna planer och arbetet är i full gång med att utöka terminalen och lägga till fler gater. Även ankomsthallen ska bli större och bagagehanteringen ska bli bättre och smidigare. Ett nytt Scandichotell stod även klart under 2021.

Det planeras också en ny tåglinje där ett av stoppen ska vara i en tunnel under terminalen. Om det blir verklighet kommer det att underlätta för många passagerare att ta sig till flygplatsen i framtiden.

Det är buss eller bil som gäller när du ska ta dig till Landvetter. Väljer du att resa med bil finns det flera parkeringar i närheten av flygplatsen. Även här kan du välja en parkeringsplats med skyttel eller en bemannad parkering där de tar emot och parkerar bilen åt dig.

Stockholm-Skavsta delad trea

Skavsta har länge varit bas för Ryanair, vilket gjorde flygplatsen väldigt populär bland passagerare som föredrar lågprisbolag. Det är en relativt liten flygplats men en mycket lättillgänglig sådan. Att den är mindre i storlek gör också att det är relativt enkelt att hitta till sin gate. Våren 2023 började Norwegian att ha direktlinjer till destinationer i Spanien från Skavsta, bland annat till Malaga och Alicante.

Är det längre till Skavsta än Arlanda?

Skavsta flygplats ligger strax utanför Nyköping och restiden från Stockholm city är längre än till Arlanda. Flygbuss är ett bra alternativ och det finns alltid en buss tillgänglig till varje avgång.

Vill du hellre köra bil till Skavsta kan du precis som på de andra flygplatserna välja flera olika parkeringsalternativ. Det är en god idé att förboka parkering för att vara på den säkra sidan. Då slipper du oroa dig i onödan huruvida det finns en parkering tillgänglig eller ej när du anländer.

Hur god tid innan avresa ska jag vara?

Ska du ut och flyga är det bra om du ger dig själv lite extra tid. Mycket kan hända på väg dit som gör att du kan missa ditt flyg. Det kan vara sådant mycket trafik, inställda bussar med mera. Det är bättre att vara där lite för tidigt än lite för sent. Flyget väntar inte, som bekant för de flesta, på passagerare som är sena!