Parkos
user
Toggle Navigation
Workation: vad är det och hur planerar man det på rätt sätt?

Innehållsförteckning

6 Lästid

Workation: vad är det och hur planerar man det på rätt sätt?

I en alltmer digitaliserad värld har flexibla arbetsmodeller vunnit i betydelse under de senaste åren. Ett begrepp som man ofta hör i sammanhanget är “Workation”, som kommer från engelskan och kombinerar arbete och semester. Det förenar det praktiska med det vackra, bortom det vanliga arbetsmiljön. Men hur planerar man egentligen en lyckad Workation? Är det tillräckligt att bara boka en flygresa från Landvetter flygplats till ett semesterparadis? Här får du reda på allt du behöver veta om detta ännu unga koncept.

Förberedelserna

Innan du kastar dig in i valet av resmål, klargör detaljerna med din arbetsgivare. Finns det redan möjlighet att arbeta på distans och vilka arbetsredskap behövs? Klargör de exakta förväntningarna, tillgängligheterna och den maximala varaktigheten som fungerar för både din arbetsgivare och dig.

För en välplanerad Workation är det valda resmålet avgörande. Vid närmare urval bör du inte bara tänka på den vackra naturen eller det varmare vädret. Faktorer som en bra infrastruktur, pålitligt internet och den aktuella tidszonen är viktiga för att du ska kunna arbeta effektivt. Populära Workation-resmål erbjuder ofta coworking-utrymmen och ett brett utbud av fritidsaktiviteter.

Om du vill arbeta på distans från fjärran bör du definitivt ordna en bra arbetsplats i förväg. Ta reda på vilka coworking-utrymmen som finns tillgängliga eller populära caféer med lugn atmosfär. Viktiga faktorer inkluderar också stabilt och snabbt internet, lite bakgrundsljud och en trevlig miljö. För endast med en professionell arbetsplats kan du förbli produktiv och tydligt skilja på arbete och semester.

Den exakta planeringen

När du har valt din drömdestination bör du inte bara planera dina utflykter. Ta dig tid att planera arbetspass realistiskt. Håll dig till din schema, och tänk även på eventuella tidszonskillnader. Alternativt kan du också komma överens med din arbetsgivare om mer flexibla arbetstider.

Tydligt planerade arbetstider gör det lättare att verkligen njuta av din Workation och hålla balansen mellan arbete och fritid. Genom att planera dina arbetstimmar kan du medvetet avsätta tid för äventyr och avkoppling efter arbetets slut. På så sätt undviker du övertid och kan verkligen njuta av semesterdelen fullt ut.

Den som reser bör också se till att ha tillräcklig reseförsäkring. Även om din egen sjukförsäkring är giltig utomlands, försäkra dig ändå om att även tjänsteresor täcks. Annars kan en extra reseförsäkring vara meningsfull för din planerade vistelse. Beroende på resmålet kan också extra vaccinationer vara nödvändiga, så se till att du informerar dig i god tid.

Under Workation

När du har bestämt dig för en region eller ett land, ta reda på sevärdheter, vandringsleder och fritidsaktiviteter. Utforska området, lär känna landet och dess invånare. För Workation kan också vara inspirerande, antingen för ett projekt på jobbet eller personligt. Färgglada intryck från den lokala kulturen, andra smaker och nya perspektiv kan främja kreativitet och nyfikenhet. Det kan vara mycket hjälpsamt för nya impulser och idéer.

Om du arbetar vid andra tider eller i team är bra kommunikation alltid viktig. Klarlägg i förväg hur teamavstämningar eller möten kan hållas på distans. Använd också hjälpmedel som projektledningsverktyg, videosamtal och online-meddelandeservrar för att effektivt kommunicera med dina kollegor.

Även budgeten för din Workation kan planeras före och under vistelsen. Om du kan kombinera en redan planerad arbetsresa med extra semesterdagar och din arbetsgivare betalar en del av resekostnaderna? Även om det inte är fallet bör du bestämma en daglig budget i förväg. Planera för boende, mat, transport och kostnader för fritidsaktiviteter. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar när du kommer tillbaka och kollar din kontobalans.

Under Workation

Efter Workation

När du återvänder från Workation, ta dig tid att reflektera över och analysera upplevelsen. Är din arbetsgivare nöjd med de avtal och resultat som uppnåtts? Även att fundera över vad som har fungerat bra och vad som behöver förbättras är särskilt viktigt för framtida planerade Workation. Om du kommer tillbaka bränd av solen till kontoret kanske även andra kollegor blir sugna på att arbeta och koppla av i värmen. Dela dina erfarenheter med kollegor och företaget. På så sätt ökar förståelsen för sådana flexibla arbetsmodeller även på ledningsnivå. Och olika studier visar idag att medarbetarnas tillfredsställelse också ökar deras produktivitet.

För företag är också denna möjlighet att kombinera arbete och nöje ett attraktivt extra incitament för framtida medarbetare. Ändå måste det vara välplanerat och genomtänkt så att det blir en trevlig upplevelse för båda parter och verkligen blir en framgångsmodell i arbetslivet.